Spriječeno građansko hapšenje Tonyja Blaira

Tom Grundy je Blaira namjeravao uhapsiti zbog navodnih kaznenih djela povezanih s ratom u Iraku (AFP)

Bivši britanski premijer Tony Blair izbjegao je građansko hapšenje u Hong Kongu kada je Tom Grundy (29), Britanac koji živi već sedam godina u Hong Kongu, pokušao da ga uhapsi zbog ratnih zločina.

Grandy, koji vodi web site Global Citizen, pokušao je u četvrtak “uhapsiti” Blaira, kada je bivši premijer počeo svoje predavanje o “vjeri i globalizaciji “ na Univerzitetu Hong Kong (HKU).

Grundy je Blaira namjeravao uhapsiti zbog navodnih kaznenih djela povezanih s ratom u Iraku.

Htio mu je kazati: ‘Gospodine Blair, na osnovu zakona Hong Konga, koji omogućava građansko hapšenje, ja ću vas ovdje uhapsiti za zločine protiv mira’.

Ovaj 29-godišnjak je, piše Guradian, dok se kretao prema podiju na kojem se nalazio Blaire, u rukama nosio dokumente o pravnom osnovu za hapšenje.

Učestali pokušaji hapšenja

“Htio sam da podsjetim na Blairovu ulogu u ratnim zločinima u posljednjem ratu u Iraku i rekao sam da je izazvao smrt najmanje 100.000 nedužnih ljudi”, ispričao je Grundy  i napomenuo kako je “Blair 2009. priznao da bi išao u rat bez obzira na to da li je Saddam Hussein imao ili ne oružje za masovno uništenje.”

Grundy je, kaže, čekao jednu minutu, tek toliko da Blaire otpočne predavanje, a onda je krenuo prema njemu s namjerom da ga uhapsi i kaže mu: “Gospodine Blair, na osnovu zakona Hong Konga, koji omogućava građansko hapšenje, ja ću vas ovdje uhapsiti za zločine protiv mira.

Grundy kaže da je Blaire izazvao smrt najmanje 100.000 nedužnih ljudi.

Dok se pokušavao probiti kroz gomilu fotografa koji su se nalazili ispred podijuma, Grundyju je, kaže, “prišao jedan gospodin i spriječio ga da ide dalje”.

Naročito ga je, veli, uznemirilo to što je Blair govorio o vjeri i globalizaciji. “Htio sam mu kazati da ne može govoriti o religiji kada je on vjersku toleranciju vratio desetljećima unazad.”

Od kada je otišao sa funkcije premijera 2007. godine, Blair je više puta doživio pokušaje građanskog hapšenja kao i javne proteste, prenose britanski mediji. 

Izvor: Agencije