Rusija popravlja stare sirijske helikoptere

Hillary Clinton je izrazila zabrinutost zbog slanja ruskih borbenih helikoptera u Siriju (AP)

Rusija ne isporučuje Siriji nove vojne helikoptere već, na osnovu ranije potpisanog vojno-tehničkog sporazuma, samo remontira i popravlja one isporučene prije dvadesetak godina, tvrde ruski vojni eksperti.

Povodom izjava američke državne sekretarke Hillary Clinton da Rusija isporučuje Siriji vojne helikoptere, ruski analitičari smatraju da je to “sasvim netačno” i da ne predstavlja ništa osim “praznih riječi” i predizborne “histerije” u Washingtonu.

Glavni urednik magazina Izvoz oružja Andrej Frolov navodi da Rusija već dvije decenije ne isporučuje Siriji nove helikoptere već ih, prema ugovoru o vojno-tehničkoj saradnji, popravlja i modernizira letjelice koje su isporučene prije 20 ili 30 godina.

Isporučeni u sovjetsko vrijeme

“Borbeni helikopteri isporučeni su Siriji još u sovjetsko vrijeme. Posljednje isporuke datiraju iz ranih devedesetih godina. Podataka o novim ugovorima za isporuku helikoptera nema”, rekao je Frolov.

S njim je saglasan i glavni urednik specijaliziranog časopisa Moskovski odbrambeni izvještaj Mihail Barabanov, koji navodi da se “može govoriti o sirijskim helikopterima Mi-24 ili Mi-17 koji su bili na remontu u Rusiji”.

Predsjednik Akademije za geopolitičke nauke i bivši visoki funkcioner Ministarstva odbrane, general-pukovnik Leonid Ivašov istakao je da nema podatke o isporukama helikoptera Siriji, ali da “nema ograničenja u vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Sirije” i da Moskva može isporučivati tamo bilo kakvo oružje.

“To je pseudooptužba. Kao prvo, Rusija nije ograničena u svom djelovanju prema Siriji. Drugo, gospođa državna sekretarka nema dokaze, ali sumnja. To je samo predizborna histerija demokrata u Washingtonu”, ocijenio je Ivašov.

‘Prazne riječi’

Ekspert Instituta za strateške studije i analize Sergej Demidenko naveo je da su optužbe iz SAD-a “samo prazne riječi” i da zapadne zemlje žele stvoriti privid da su spremne stati na stranu sirijskog naroda i oboriti režim predsjednika Bashara al-Assada, ali da zapravo ne namjeravaju to učiniti, jer to mnogo košta.

“Vjerujem da Rusija u ovom slučaju igra ulogu ‘lošeg momka’, koji sprečava Zapad da završi s Assadom, dok se Zapad samo pretvara da želi to učiniti. Oni ne žele bombardirati Siriju i neće to učiniti još dugo vremena”, smatra Demidenko.

Zvanična Moskva još nije reagirala na izjavu Hillary Clinton, ali je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prije samo tri dana rekao novinarima u Moskvi da oružje koje Rusija isporučuje Siriji ne može biti upotrijebljeno u građanskom sukobu.

Kako je izjavio, prema važećem vojno-tehničkom sporazumu dviju zemalja, Rusija isporučuje isključivo raketnu tehniku za sisteme protiv zračne odbrane.

Izvor: Agencije


Povezane

Sukobi u Siriji se nastavljaju. Pobunjenička vojska kaže da je od marta prošle godine poginulo 13.000 ljudi. Posmatrači Ujedinjenih naroda, koji su otputovali u Haffu da saznaju više o sukobima u ponedjeljak, nisu mogli ući u grad jer je situacija preopasna.

Published On 12 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO