Razgovor Meraha i francuskog obavještajca

Specijalci ispred kuće u kojoj se krio Merah: Merahov je otac francuskom sudu podnio tužbu protiv počinilaca za 'ubojstvo s teškim posljedicama' (AFP)
Specijalci ispred kuće u kojoj se krio Merah: Merahov je otac francuskom sudu podnio tužbu protiv počinilaca za 'ubojstvo s teškim posljedicama' (AFP)

Piše: Enver Ibrahimkadić

Francuski je dnevnik Le Parisien objavio snimak telefonskog razgovora koji je Muhammed Merah vodio s osobom iz francuske obavještajne službe.

Merah je proteklog marta u Tuluzu i Montabanu ubio sedam i ranio šest osoba te je, nakon višesatne operacije elitne policijske jedinice, ubijen u kući u kojoj je živio.

Razgovor je vođen u vrijeme kad su francuske specijalne snage pod opsadom držale kuću u kojoj je, nakon počinjenih zlodjela, Merah bio zabarikadiran.

Le Parisien piše da se u snimku – za čiju vjerodostojnost još uvijek nema zvanične potvrde – čuje kako Merah prekorava agenta “Zuhejira”, kome govori da ga je “iskoristio”.

Merah “Zuhejiru”, također, govori da je otkrio da mu to nije stvarni identitet, da je agent obavještajne službe, u kojoj ima čin kapetana, te ga, isto tako, oslovljava njegovim pravim imenom.

‘Ti si zločinac!’

Dnevnik navodi da je aktualnom agentu Merah preko telefona rekao: “Ne zaboravi da si me ti poslao u Irak, u Pakistan i u Siriju da pomognem muslimanima. Otkrio sam da radiš za francusku obavještajnu službu. Ti si zločinac, oficir tajne službe, pogani nitkove!”

Pozivajući se na tonski zapis, list navodi i ono što je agent, za koga se pretpostavlja da je bio na licu mjesta, govorio Merahu: “Što je bilo bilo je; sada moram spasiti tvoj život i izvući te iz ovog slučaja. Ili se predaj ili dozvoli da ja uđem unutra i oduzmem ti oružje!”

Sada, kako piše Le Parisien, vlada opće zanimanje kako će francusko sudstvo procijeniti taj audiosnimak, za koji se navodi da se nalazi kod advokata Merahovog oca.

Merahov otac je francuskom sudu podnio tužbu protiv počinilaca za “ubojstvo s teškim posljedicama”.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO