Poljska: Sukob huligana, skoro 200 uhapšenih

Nasilje je eskaliralo, iako je područje osiguravalo preko 6.000 policajaca (Reuters)
Nasilje je eskaliralo, iako je područje osiguravalo preko 6.000 policajaca (Reuters)

Policija je u Varšavi uhapsila 183 osobe vezane uz sukob navijača Poljske i Rusije te se očekuje da će se taj broj povećati kako se istraga bude nastavila.

Prije utakmice grupe A, koja je završila sa rezultatom 1:1, hiljade navijača Rusije marširale su do mosta Poniatowski da obilježe Dan Rusije, što su Poljaci smatrali provokativnim činom, jer su desecima godina bili pod vladavinom Moskve za vrijeme Hladnog rata.

Policijski izvještaj navodi da je “više od 183 huligana uhapšeno zbog ometanja mira u Varšavi, prije svega dok su išli prema stadionu, a onda i zbog navijačke zone na trgu Plac Defilad. Među uhapšenima su navijači i Rusije i Poljske.”

“Deset osoba je povrijeđeno: sedmerica Poljaka, dvojica Rusa i jedan Njemac – ali njihovi životi nisu u opasnosti.”

Policija je opremljena gumenim mecima te je na mjesto nasilja poslala vodene topove.

Glasnogovornik varšavske policije je dodao: “Još uvijek posmatramo situaciju i pokušavamo identificirati sve koji podržavaju ovo nasilje. Operacija nije gotova i hvatat ćemo one koji žele stvarati nevolje.”

Eskalacija nasilja

Uprkos ogromnom osiguranju od preko 6.000 policajaca, nasilje je eskaliralo u glavnom gradu Poljske, gdje su vlasti prije početka turnira opsežno uvježbavale operacije protiv masovnog nasilja.

U sveopćem haosu, koji je vladao u centru Varšave, umalo su stradali i novinari hrvatskog tportala i agencije Hina, koji su se našli u unakrsnoj “vatri” između poljskih huligana i policije.

Kamenje i boce letjele su na sve strane, a policija je u smirivanju situacije koristila gumene metke i suzavac.

Prilikom policijske akcije “čišćenja” hrvatske novinare spasile su akreditacije Evropskog prvenstva (EP).

“Znao sam da se Poljaci i Rusi baš i ne vole, no nisam očekivao ovako krvav scenarij. Nadam se kako se to više neće ponoviti, jer je očito da su poljski huligani krenuli u osvetničke pohode”, rekao je novinar tportala Silvijo Škrlec.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO