Iranskom disidentu 13 godina zatvora

Soltani je suosnivač iranske Grupe za zaštitu ljudskih prava, zajedno s iranskom laureatkinjom Nobelove nagrade Shirin Ebadi (AFP)
Soltani je suosnivač iranske Grupe za zaštitu ljudskih prava, zajedno s iranskom laureatkinjom Nobelove nagrade Shirin Ebadi (AFP)

Vodećeg iranskog  aktivistu za ljudska prava Abdolfattaha Soltanija Revolucionarni sud osudio je na 13 godina zatvora.

Soltani je prošle godine uhapšen pod optužbom da, između ostalog, ugrožava nacionalnu sigurnost.

Prvobitno je u martu osuđen na 18 godina zatvora.

Njegova kćer Maede Soltani, koja živi u Njemačkoj, rekla je da je kazna od 13 godina potvrđena u toku žalbenog postupka prošle sedmice, prenosi AP.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da je Soltani “nenasilni zatvorenik, koji je  zatvoren zbog svojih legitimnih aktivnosti kao advokat koji se bori za zaštitu ljudskih prava”.

Soltani je suosnivač iranske Grupe za zaštitu ljudskih prava, zajedno s iranskom laureatkinjom Nobelove nagrade Shirin Ebadi.

Soltani je 2005. godine sedam mjeseci proveo u zatvoru, a 2009. godine je služio višemjesečnu kaznu uoči spornih predsjedničkih izbora.

Revolucionarni sud potvrdio je odluku o prebacivanju Soltanija u udaljeni zatvoru u gradu Borazjan, otprilike 1.000 kilometara jugozapadno od Teherana, rekla je Maede Soltani, dodajući da će ga porodica tamo teško moći posjećivati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO