Hiljade Sirijaca izbjegle u Tursku i Irak

Turska je pružila utočište za više od 50.000 Sirijaca od marta prošle godine (AFP)
Turska je pružila utočište za više od 50.000 Sirijaca od marta prošle godine (AFP)

Blizu 2.000 Sirijaca prešle su u Tursku u posljednjih 48 sati, bježeći od nasilja u svojoj zemlji, zbog čega je broj izbjeglica iz Sirije koje su potražile utočište u ovoj zemlji znatno povećan, saopćilo je u srijedu tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Nakon ovog posljednjeg vala ljudi preko granice, ukupan broj sirijskih izbjeglica u Turskoj porastao je na 29.500, izjavio je glasnogovornik Ministarstva Selcuk Unal, prenosi Reuters.

U posljednjih 48 sati samo u Tursku izbjegle su blizu 2.000 Sirijaca, među kojima su i 43 ranjene osobe.

Istakao je da je u posljednja dva dana zabilježen najveći broj Sirijaca koji su istovremeno prebjegli u Tursku otkako je prije 15 mjeseci u njihovoj zemlji počela pobuna protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Među 2.000 novih izbjeglica nalazi se i 43 povrijeđenih, koji su hospitalizirani u Turskoj, navodi se u saopćenju.

Povećanje izbjeglica u Iraku

Turska je pružila utočište za više od 50.000 Sirijaca od marta prošle godine, ali hiljade njih su se, u međuvremenu, vratile u svoju zemlju.

Određeni broj Sirijaca izbjegao je u Irak.

Iračko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je broj izbjeglica smještenih na sjeveru Iraka, u području Dehukam dostigao skoro 5.000.

Irak je od UNHCR-a zatražio pomoć u rješavanju izbjegličke krize.

Irački ministar vanjskih poslova Hosyar Zebari sastao se s predstavnikom UNHCR-a za sjevernu Afriku i Bliski Istok Jakupom Haluom kako bi razgovarali o situaciji s izbjeglicama u Bagdadu, žrtvama sukoba u Siriji, kao i o povećanju broja sirijskih izbjeglica u Iraku, javila je agencija Anadolija.

Ovom prilikom zatražena je pomoć predstavnika UNHCR-a za rješavanje izbjegličke krize u Iraku. 

Izvor: Agencije


Povezane

Izbjeglice iz Sirije, u strahu od nasilja, svakodnevno pristižu u Tursku. Uglavnom su smješteni u kampovima duž granice. Jedan takav kamp posjetio je i reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO