Francuska traži oštar nastup UN-a u Siriji

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius zatražit će od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da učini obaveznim provođenje mirovnog plana Kofija Annana za Siriju.

Francuska će predložiti da plan specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju bude proveden u okviru pravila UN-a prema kojima je dozvoljeno korištenje sile.

Fabius je kazao da se razmatra mogućnost nametanja zone zabrane leta, te opisao konflikt u Siriji kao „građanski rat“.
On se nada da će se Rusija složiti s francuskim prijedlozima.

„Predlažemo da se provođenje Annanovog mirovnog plana proglasi obaveznim“, rekao je. „Moramo ući u sljedeću brzinu u Vijeću sigurnosti, te Annanov plan podvesti pod Sedmo poglavlje, to jest, da njegov plan bude obavezan.“

Fabius je rekao da će Francuska zatražiti pooštravanje sankcija Siriji na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije.

NATO ‘nema plan’

Ranije u srijedu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je novinarima tokom kratke posjete Iranu da Rusija Siriji daje „sisteme zračne odbrane“ prema ugovoru koji „ni na koji način ne krši međunarodne zakone“.

Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u utorak da Rusija šalje helikoptere u Siriju.

“Zabrinuti smo zbog posljednjih informacija koje posjedujemo, a prema kojima su vojni borbeni helikopteri na svom putu od Rusije prema Siriji, što će dramatično dovesti do eskalacije sukoba”, kazala je Clinton. 

U srijedu je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio da strana vojna intervencija u Siriji nije “dobar put”.

Njegova ocjena došla je nakon što je visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda (UN) nazvao stanje u toj zemlji građanskim ratom.

Rasmussen, koji je u diplomatskoj posjeti Australiji, kazao je da daje prednost političkom rješenju.

“Za sada ne postoji nikakav plan” za operaciju NATO-a u Siriji, dodao je Rasmussen.

“Uprkos svemu, odlučno osuđujem ponašanje sirijskih sigurnosnih snaga i nasilje nad civilima”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

‘Prava sramota’

“Ovo čemu svjedočimo prava je sramota i nema dvojbe da je sirijski režim odgovoran za gaženje međunarodnih zakona.”

Dan ranije zapovjednik UN-ovih operacija za očuvanje mira Herve Ladsous upozorio je na stanje građanskog rata u Siriji, gdje su se odnedavno višestruko zaoštrili sukobi Vladinih snaga i pobunjenika te bombardiranja pobunjeničkih uporišta.

Rasmussen, koji boravi u diplomatskoj posjeti Australiji, rekao je u vezi s tim da “s pravnog stajališta” nije siguran može li se govoriti o građanskom ratu u toj zemlji.

“No, sigurno je da je stanje u Siriji ozbiljno i da smo svjedoci užasnih djela za koja su odgovorni režim i snage koje su mu odane, te oštro osuđujem takvo ponašanje”, kazao je.

Rasmussen je neuspjeh Vijeća sigurnosti UN-a da se dogovori o načinima jačanja pritiska na Damask nazvao “ozbiljnom pogreškom”, ocijenivši da bi Rusija mogla imati “presudnu ulogu” u uspostavi mira.

Najmanje 72 ljudi, većinom civila, ubijeno je u utorak u Siriji, dok su majka i njeno petero djece, kidnapirani prošle sedmice, također pronađeni mrtvi, saopćila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vlasti nastavljaju ubijati civile u Homsu i Hami, dok se opozicija tereti za smrt vojnika i vojnog ljekara.

Published On 11 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO