EK dijeli savjete o grčkom ‘izlasku’

Jedina briga Evropske komisije jeste zadržati Grčku u eurozoni

Evropska komisija (EK) je potvrdila da je davala pravne savjete o mogućoj kontroli kapitala i pograničnim kontrolama ukoliko Grčka napusti eurozonu.

“Mi smo čuvari Sporazuma Evropske unije (EU) i pružamo informacije svakome ko zatraži šta je moguće prema evropskim zakonima za pokrivanje ovih događaja. To ne znači da se pripremamo za taj određeni plan”, izjavio je glasnogovornik EK-a Olivier Bailey.

Na pitanje jesu li EK-u, kao dijelu takozvanog radnog tijela eurogrupe u kojoj su zvaničnici ministarstava finansija eurozone, poznati planovi o kojima se razgovara, on je kazao da ne zna za razgovore, već da mu nije poznato da postoje planovi.

Naglasio je da su određeni ljude na obradi raznih dešavanja i da Brisel pruža informacije o zakonu EU-a.

‘Filmovi katastrofe’

Agencija Reuters je u utorak prenijela izjave neimenovanih zvaničnika da su, prema sličnim planovima, predviđena ograničenja na povlačenje gotovine iz grčkih ogranaka, te ponovno uvođenje pograničnih kontrola kako bi bilo spriječeno da veći dio grčkih građana napusti zemlju.

Bailey je dodao da je uloga EK-a da pruži odgovore šta je moguće prema zakonu EU-a, a ne da izrađuje scenarije događaja, jer “zvaničnici nisu scenaristi za filmove katastrofa”.

Prema njegovim riječima, jedina zabrinutost EK-a je da zadrži Grčku u eurozoni.

On je potvrdio da je kontrola kapitala moguća prema članu 65 Lisabonskog ugovora, ali samo iz razloga “javnog reda i mira i sigurnosti”.

U eurozoni je sve prisutnija zabrinutost da će stranka krajnje ljevice Syriza pobijediti na izborima 17. juna i da će ispuniti obećanje te otkazati drugi paket finansijske pomoći, čime će Grčku primorati da izađe iz monetarne unije.

Izvor: Agencije