Egipat: Vojska ponovo može hapsiti civile

Na Trgu Tahrir u Kairu demonstranti često blokiraju saobraćaj (Reuters)

Egipatsko Ministarstvo pravde izdalo je dekret kojim omogućava vojnoj policiji i obavještajcima da hapse civile osumnjičene za krivična djela, vraćajući neke ovlasti vanrednog zakona starog nekoliko decenija, koji je istekao prije dvije sedmice.

Dekret se odnosi na više krivičnih djela, uključujući ona koja se smatraju „štetnim po Vladu“, te uništavanje imovine, blokiranje saobraćaja i neizvršavanje naredbi.

Prema nekoliko novih odredbi, vojska će moći hapsiti mirne demonstrante, jer demonstracije na Trgu Tahrir, naprimjer, rutinski blokiraju saobraćaj.

‘Vojni puč’

Kontroverzna odredba pripremljena je ranije ovog mjeseca, a objavljena u srijedu.

Kako je navelo Ministarstvo, ostat će na snazi barem do uvođenja novog Ustava.

Članovi Parlamenta glasali su u utorak o uspostavljanju ustavne komisije, ali se očekuje da će proces pisanja novog Ustava trajati mjesecima.

Kako je za agenciju AFP kazao šef vojnog pravosuđa Adel al-Mursi, „odluka ispunjava pravni vakuum“.

Mohamed Beltagy, parlamentarni zastupnik iz redova Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanske braće, nazvao je dekret „vojnim pučem“.

U intervjuu za Al Jazeeru, kazao je da o ovoj mjeri nije bilo riječi u Parlamentu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su uvođenje novih odredbi, za koje tvrde da potvrđuju status Egipta kao „vojne države“.

„Nekoliko krivičnih djela navedenih u dekretu su zapravo prava, kao što su pravo na slobodu izražavanja protiv vladajućih snaga ili postojećih zakona, demonstracije i štrajkovi“, navodi se u saopćenju 15 organizacija.

Vanredni zakon, uveden 1981. nakon atentata na Anwara Sadata, istekao je krajem maja.

Njime su dodijeljene velike ovlasti snagama sigurnosti svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, uključujući mogućnost zatvaranja osumnjičenika bez suđenja.

Odluke vojske

Amr Hamzawy, liberalni član Parlamenta iz Kaira, objavio je na svom profilu na Facebooku da je odluka kopija vanrednog zakona.

„Vojna obavještajna služba i vojna policija imaju pravo presuđivanja o krivičnim djelima koje čine civili“, napisao je on.

Dekret je izdat nekoliko dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora, u kojem se kandidat Muslimanske braće Mohammed Morsi natječe protiv posljednjeg premijera u Mubarakovoj vladi Ahmeda Shafiqa.

U Egiptu se u četvrtak očekuju dvije ključne presude. Ustavni sud odlučit će da li će Shafiq biti izbačen iz utrke zbog takozvanog zakona o političkoj izolaciji, kojim je zabranjena kandidatura zvaničnicima bivšeg režima.

Sud će, također, presuditi da li je Parlament neustavan. Niži sud je zaključio da su neke odredbe izbornog zakona – koji omogućava političkim strankama da se natječu sa nezavisnim kandidatima za neka poslanička mjesta – možda protivne Ustavu.

Izvori: Al Jazeera i agencije