Deseci mrtvih u napadima u Iraku

U seriji bombaških napada u nekoliko gradova u Iraku poginule se najmanje 93 osobe, a 170 je ranjeno, saopćili su irački zvaničnici.

Bombe su eksplodirale u Bagdadu, u gradu Hila na jugu zemlje i Baladu.

U napadima su ubijeni uglavnom šiitski hodočasnici i pripadnici policije.

U Bagdadu je, prema policijskim izvorima, eksplodiralo najmanje 16 bombi, uglavnom na mjestima gdje se okupljaju hodočasnici koji obilježavaju godišnjicu smrti šitskog imama Mousse al-Kadhima. Poginulo je najmanje 18 ljudi.

‘Politička kriza’

U gradu Hila na jugu Iraka eksplodirale su dvije autobombe ispred restorana koji najčešće posjećuju policajci. Ubijene su 22, a ranjeno 30 osoba.

Još četiri auto-bombe eksplodirale su i u Baladu i Haswi, a u tim napadima ubijeno je osam ljudi.

U Kerbali je automobil bomba bio parkiran u blizini autobuske stanice.

“Ja sam taksi vozač, čekao sam putnike jutros kada se dogodila eksplozija. Odletio sam u zrak, a onda pao na zemlju”, kazao je Kadhim Hashim, koji je povrijeđen u eksploziji. “Počeo sam puzati i vidio sam ljude kako leže na zemlji, ranjene, neke bez noge.”

Napadi su izvedeni i u naftom bogatom sjevernom gradu Kirkuk. Policija kaže da je meta bila sjedište kurdske partije.

Jedna osoba je poginula u tom napadu.

Krhka iračka vlast nalazi se u rascjepu između sunitskog, šitskog i kurdskog bloka.

“Ovi nasilni činovi odražavaju dubinu političke krize u zemlji i zaoštravanje političkih razlika između blokova”, kazao je Abdul-Saatar al-Jumaili, član bloka Iraqiya. “Shodno tome, svi blokovi su, bez izuzetka, u potpunosti odgovorni za ovo ozbiljno pogoršanje sigurnosti, posebno oni koji pokušavaju lažno da tvrde da nemaju ulogu u vladinoj politici.”

Sigurnosne snage poručile su da neće odustati od napora da zaustave nasilje.

“Ovi teroristički i kriminalni napadi neće osujetiti odlučnost naših oružanih snaga da izvršavaju svoje zadatke, kako bi se osigurala puna zaštita hodočasnika i svih Iračana”, rekao je pukovnik Dhia al-Wakeel, glasnogovornik vojne komande u Bagdadu.

U Iraku su pojačane tenzije od kada su posljednje američke trupe napustile ovu zemlju u decembru prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije