Barroso kritizirao EP zbog Schengena

Barroso duboko žali zbog odluke koju je donijelo Vijeće ministara unutrašnjih poslova EU-a (AFP)
Barroso duboko žali zbog odluke koju je donijelo Vijeće ministara unutrašnjih poslova EU-a (AFP)

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso kritizirao je u srijedu odluku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) da Evropski parlament (EP) ne učestvuje u reformi Schengena.

“Duboko žalim zbog odluke koju je nedavno donijelo Vijeće (ministara unutrašnjih poslova EU-a), a koja se tiče Schengena”, kazao je on pred EP-om u Strazburu, ocijenivši kako je trebalo da “EP više učestvuje”.

U utorak su evropski poslanici protestirali protiv činjenice da reforma, u petak usvojena u Luksemburgu, isključuje EP iz mehanizma ocjenjivanja provođenja odredbi Schengenskog sporazuma.

Predsjednici različitih političkih grupa trebaju se sastati kasnije u srijedu kako bi razmotrili prikladan odgovor.

Evropski parlament bi mogao odlučiti da se obrati Evropskom sudu pravde, uz obrazloženje da odluka Vijeća ne poštuje Lisabonski ugovor, koji je proširio ovlasti parlamenta što se odnose na kretanje ljudi.

Evropska narodna stranka (EPP) je najavila da namjerava bojkotirati dansko predsjedavanje EU-om, koje se završava 30. juna.

Izvor: Agencije


Povezane

Svaka promjena u tom sporazumu tražila bi promjenu Ugovora o Evropskoj uniji, izjavila je evropski komesar za unutrašnje poslove Cecilia Malmstroem.

12 Mar 2012

Otvorene evropske granice predstavljaju temeljnu slobodu, tvrdi njemačka vlada povodom prijetnje Francuske da će istupiti.

12 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO