UN mirovnjaci: U Siriji traje građanski rat

Šef mirovne misije Ujedinjenih naroda (UN) izjavio je da je konflikt u Siriji postao građanski rat, dok su aktivisti izvijestili o novom granatiranju Homsa i teškim borbama u drugim gradovima.

Na novinarsko pitanje da li u Siriji traje građanski rat, Herve Ladsous kazao je reporterima u New Yorku: „Mislim da to možemo reći“.

„Jasno je da je sirijska Vlada izgubila velike dijelove teritorije, nekoliko gradova palo je u ruke opozicije i ona (Vlada) želi preuzeti kontrolu.“

Glasnogovornik UN-a Kieran Dwyer kazao je za Al Jazeeru da se Landousova izjava odnosi na događaje u posljednjih pet dana, kada su pojačane borbe na obje strane.

Posmatrači UN-a, koji su otputovali u Hafu da saznaju više o jučerašnjim sukobima nisu mogli ući u grad, jer je situacija veoma opasna, te kažu da su na njih pucali.

Landousovi komentari dolaze u vrijeme kada aktivisti izvještavaju o teškom granatiranju nekoliko naselja u Homsu u zapadnoj Siriji.

Aktivisti tvrde da su snage sirijske Vlade intenzivirale napade na pobunjenička uporišta u gradu.

Sjeverno od Homsa, na putu prema Talbisehu i Rastanu, granate za sobom ostavljaju ruševine.

Stanovnici naselja Khalidiya kazali su za Al Jazeeru da su zatočeni u svojim domovima već tri dana bez struje i vode.

Videosnimci iz ovog grada, uporišta opozicije, prikazuju eksplozije u naseljima.

Ljekar iz Homsa Abo al-Barra kazao je za Al Jazeeru da je potrebno evakuirati neke teško ranjene građane.

Djeca kao živi štit

U ranije objavljenom izvještaju specijalne predstavnice Ujedinjenih naroda (UN) za djecu i oružani sukob Radhike Coomaraswamy navodi se da su vojnici u Siriji koristili djecu kao ljudski štit.

Ona je naglasila da se njen tim vratio iz Sirije sa “užasnim” izvještajima u kojim se ističe da su djeca primoravana da se voze na tenkovima kako bi bili spriječeni napadi opozicionih boraca.

Coomaraswamy je rekla da su djeca u pritvoru bila izložena mučenju i da su ubijana u masakrima.

Prema njenim riječima, nikada nije vidjela sličnu situaciju u kojoj djeca nimalo nisu pošteđena u sukobu, već su čak bila meta napada.

“Veliki broj nekadašnjih vojnika govorio je o otvaranju vatre u civilnim oblastima, djeca su ubijana i sakaćena. Imamo svjedočenja i vidjeli smo djecu koja su mučena.”

Ona dodaje da su djeca stavljana na tenkove i da su korištena kao ljudski štit kako ne bi bila otvarana vatra na oklopna vozila.

“O ovome su nam posvjedočila i djeca”, navodi Coomaraswamy, koja je kritizirala i pripadnike opozicione Slobodne sirijske vojske za ugrožavanje djece.

Ona je istakla i to da su prvi put čuli da je Slobodna sirijska vojska angažirala djecu, uglavnom za medicinske i uslužne poslove, ali, ipak, na prvoj liniji fronta.

Sirija na UN-ovoj “listi srama”

Ujedinjeni narodi su stavili sirijsku Vladu u vrh svoje godišnje “liste srama” konfliktnih zemalja u kojima su djeca podvrgnuta ubijanju, mučenju i pritiscima.

“Lista srama” obuhvata 52 stranke u 11 zemalja, od afganistanske nacionalne policije i antiamerički nastrojene Hakani mreže, do Božje vojske otpora u centralnoj Africi, sudanskih oružanih snaga i brojnih pobunjeničkih grupa u Darfuru.

Grupe za zaštitu ljudskih prava procjenjuju kako je blizu 1.200 djece ubijeno tokom 15-mjesečne pobune protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Human Rights Watch ocijenio je da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo nametnuti embargo na oružje i druge sankcije Assadovoj Vladi zbog nasilja nad djecom.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon ukazao je na to da je najnoviji izvještaj iznio na vidjelo samo neke od mnogih “teških slučajeva nasilja” nad djecom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vladine snage su iz helikoptera bombardirale pobunjeničke položaje u gradu Rastanu, koji je već mjesecima pod naizmjeničnom paljbom.

Published On 11 Jun 2012

Vlasti nastavljaju ubijati civile u Homsu i Hami, dok se opozicija tereti za smrt vojnika i vojnog ljekara.

Published On 11 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO