Protesti u Tunisu zbog izložbe slika

U Tunisu je proteklih mjeseci bilo nekoliko protesta salafista (Reuters)

Nekoliko stotina salafista, ogorčenih zbog umjetničke izložbe koju smatraju ponižavajućom za muslimane, sukobilo se u Tunisu sa policijom, podigavši vjersku napetost u zemlji u kojoj je počeo val protesta Arapsko proljeće, javio je Reuters.

Demonstranti su rano u utorak blokirali ulice i palili automobilske gume u četvrtima prijestolnice Ettadamen i Sidi Husseinu, bacali Molotovljeve koktele na policiju, koja je pokušavala da ih rastjera suzavcem i pucnjima iz vatrenog oružja uzrak, rekli su očevici na koje se poziva britanska agencija.

Za sada nema podataka je li u sukobima u utorak bilo povrijeđenih, a svjedoci kažu da su demonstranti napali zgradu suda u Sidi Husseinu i pokušali zapaliti policijsku stanicu u Ettadamenu.

Upad na izložbu

Sukobi su uslijedili dan nakon što je grupa salafista silom ušla na izložbu u predgrađu La Marsa i oštetila umjetničke radove koje smatraju uvredljivim za islam.

Izložba i napad na umjetnička djela podigli su vjerske tenzije u zemlji u kojoj je nastao val protesta Arapsko proljeće. U Tunisu je proteklih mjeseci bilo nekoliko sporadičnih sukoba salafista sa policijom.

Iako islamisti nisu imali važnu ulogu u revoluciji u kojoj je smijenjen lider Tunisa Zine al-Abidin Ben Ali, pitanje uloge religije od tada je podijelilo Vladu i društvo.

Salafisti traže veći utjecaj šerijatskog zakona u novom Tunisu, dok se sekularni krugovi plaše da bi to podrilo demokratski razvoj zemlje, napominje britanska agencija.

Izvor: Agencije