Jemenska vojska preuzela uporišta Al-Kaide

Borci Al-Kaide povukli su se ka obližnjem gradu Shuqra nakon borbe s Vladinim snagama (EPA)

Vojska Jemena napravila je veliki napredak i ušla u grad Zinjibar, glavno uporište Al-Kaide, saopćili su vojni zvaničnici.

Ovaj napredak učinjen je samo kratko nakon što je ponovno preuzeta kontrola nad gradom Jaar.

“Vojska je ušla u Zinjibar i došla do centra grada koji je bio zaposjednut od pobunjenika u maju prošle godine”, prenio je zvaničnik vojske.

On je, kako prenosi AFP, kazao da borci Al-Kaide i dalje pružaju otpor u drugim dijelovima Zinjibara i da očekuje da će grad “pasti“ za nekoliko sati.

Jaar pod potpunom kontrolom

Prethodno je kontrola nad Jaarom uspostavljena poslije sukoba u kojima su poginule najmanje 24 osobe, dok su preostali pobunjenici pobjegli iz grada, navela je vojska, prenosi Reuters.

Zauzimanje grada predstavlja prvu veliku pobjedu u općoj vojnoj ofanzivi koju je vojska prije mjesec dana pokrenula protiv pobunjenika, koji pod kontrolom drže veći dio južne pokrajine Abyan više od godinu dana.

Oklopna vozila smještena su u centar Jaara nekoliko sati nakon što su se borci Al-Kaide povukli prema obližnjem gradu Shuqra, kada su se “borbe s vojskom pojačale”, rekao je jedan stanovnik AFP-u.

Jemenska vojska je pokrenula 12. maja ofanzivu protiv pripadnika Al-Kaide kako bi povratila kontrolu nad gradovima koje ona drži u rukama od prošle godine, uključujući glavni grad provincije Abyan Zinjibar.

Od početka ofanzive 485 ljudi je poginulo, prema procjeni AFP-a, i to 368 boraca Al-Kaide, 72 vojnika, 26 lokalnih naoružanih boraca i 19 civila.

Izvor: Agencije