Masakr u Nigeriji iz osvete zbog hapšenja

Zbog udaljenosti napadnute oblasti policija nije mogla pravovremeno stići na mjesto događaja (AP)

Banda razbojnika izvršila je napad na nekoliko sela na sjeveru Nigerije i iz osvete ubila najmanje 27 seljana, od kojih su neki zaklani, a neki ubijeni iz vatrenog oružja, saopćila je nigerijska policija.

„Oni su išli od vrata do vrata i ubijali seljane i u nekim slučajevima klali ih noževima“, naveo je izvor iz policije i dodao da u istom napadu ima puno povrijeđenih, među njima i policajaca.

Reuters navodi da je 27 osoba ubijeno.

„Osamnaestero ljudi ubijeno je u selu Dangulbi u općini Marua, a druge žertve su iz okolnih sela: Dija, Guru i Sabo Kasuva“, rekao je Ahmed Abubakar, ljekar iz bolnice Gusua i dodao da je osmero seljana medicinski zbrinuto sa ozbiljnim povredama.

Agencija AFP navodi da se jezivi napad dogodio tokom noći kada je banda od blizu 80 pripadnika na motociklima upala u nekoliko sela u nigerijskoj država Zamfra. 

Pretpostavlja se da se radilo o osveti zbog ubistva i hapšenja nekih od pripadnika bande, pošto su seljani dojavili policiji.

„Zbog udaljenosti oblasti policija nije mogla pravovremeno stići i napadači su pobjegli prije nego što su policijski timovi mogli doprijeti tamo. Jasno je da su banditi bili u misiji osvete“, naveo je izvor iz policije.

Izvor: Agencije