Al-Zawahiri pozvao Tunižane na ustanak

Al-Zawahiri je Enahdu optužio da ne poštuje islamska pravila kako bi se dodvorila Zapadu i Zaljevskim zemljama (AP)

Vođa mreže džihadista Al-Kaide Ayman Al-Zawahiri pozvao je u ponedjeljak Tunižane da ustanu protiv vladajuće islamističke partije u toj zemlji, pošto je usvojila ustav koji nije zasnovan na islamskom šarijatskom zakonu, prenijele su zapadne agencije.

U audioporuci objavljenoj na internetskim stranicama ove grupe, Zawahiri je rekao da su vođe partije Enahda (renesansa), umjerene grupe islamista koja je oformila Vladu nakon izbora u oktobru, prekršile islamsko učenje prihvatajući ustav koji nije uvažio šerijat kao jedini izvor zakonskih propisa.

“Ustanite da podržite vaš šerijat i podstičite narod na narodni ustanak, podstičite ih da brane šerijat i recite im o zavjeri koja se vodi protiv islama”, naveo je Zawahiri u poruci naslovljenoj “Narode Tunisa, podrži šerijat”.
On je preuzeo vodstvo Al-Kaide nakon što je njen osnivač Osama bin-Laden ubijen u napadu SAD-a u maju prošle godine.

Arapsko proljeće

Al-Zawahiri je umjerene islamiste, koji ne uvažavaju šerijat, uporedio sa “bolnicom koja nema ništa sa liječenjem, ili sa apotekom koja nema ništa sa prodajom lijekova, ili sa vojskom koja nije zainteresirana za borbu”.

On je Enahdu optužio da ne poštuje islamska pravila kako bi se dodvorila Zapadu i Zaljevskim zemljama.

“Oni su izmislili islam koji odgovara američkom State departmentu, EU i šeicima iz Zaljeva. To je islam koji dozvoljava postojanje kockarnica, nudističkih plaža, zelenaštvo i sekularne zakone”, naveo je on u poruci.

Tunižani su u decembru 2010. godine svrgli s vlasti dugogodišnjeg predsjednika Zinu Al-Abidina bin Alija i izazvali ustanke “arapsko proljeće” širom arapskog svijeta.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO