Zimbabve će tražiti ukidanje sankcija od EU

Mugabe: EU je uvela sankcije Zimbabveu 18. februara 2002. godine (EPA)
Mugabe: EU je uvela sankcije Zimbabveu 18. februara 2002. godine (EPA)

Zimbabve će sljedeće sedmice poslati ministarsku delegaciju u Brisel da bi zatražio od Evropske unije (EU) ukidanje sankcija nametnutih predsjedniku Robertu Mugabeu i njegovim saradnicima, objavile su u nedjelju službene novine u Harareu.

“Potvrdili smo sastanak i ministri kreću u utorak u Brisel na poziv Evropske komisije (EK)”, izjavio je sekretar Ministarstva vanjskih poslova ove afričke države Joey Bimha.

Šest ministara koji predstavljaju tri glavne stranke u vladi Roberta Mugabea i njegovog protivnika i premijera Morgana Tsvagiraija otputovat će na susret sa šeficom diplomatije EU Catherine Ashton.

“Naš je stav da sankcije mogu biti ukinute bezuslovo i s tim ćemo sjesti za pregovarački sto”, kazao je ministar pravosuđa Patrick Chinamasa, Mugabeov pristaša.

Novi izbori

“Zadovoljni smo njihovim pozivom i molimo se da dobra volja koju su iskazali pozivom poprati i ukidanje embarga.”

EU je uvela sankcije Zimbabveu 18. februara 2002. godine, nakon što je iz države protjeran vođa evropskih promatrača koji su nadzirali predsjedničke izbore.

Tada je na popis uvršten predsjednik Mugabe i 19 njegovih saradnika.

Mugabe, koji će ovog mjeseca navršiti 88 godina i njegova stranka Zanu-PF na vlasti su od kako je 1980. godine ta bivša britanska kolonija stekla nezavisnost.

No nakon izbora 2008. godine Mugabe mora dijeliti vlast s protivnikom Tsvangirajem, zbog čega se očekuju novi izbori.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO