Afganistan: Likvidirano osam talibana

Afganistanska policija, vojska i koalicijske snage izvele su osam zajedničkih operacija (AFP)
Afganistanska policija, vojska i koalicijske snage izvele su osam zajedničkih operacija (AFP)

Tokom zajedničkih operacija afganistanskih i NATO snaga ubijeno je osam talibanskih pobunjenika u osam različitih afganistanskih pokrajina, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova u nedjelju.

Ubijen strani vojnik

Napadač obučen u uniformu afanistanske vojske otvorio je vatru na pripadnike međunarodnih snaga na jugu Afganistana, pri čemu je ubijen jedan strani vojnik, saopćino je NATO u nedjelju.

Strani vojnici su uzvratili vatru, a napadač je ubijen.

Od početka ovog mjeseca u Afganistanu je poginulo sedam pripadnika međunarodnih snaga, dok je od početka godine stradalo 139 vojnika ISAF-a.

“Afganistanska policija, vojska i koalicijske snage izvele su osam zajedničkih operacija čišćenja u Kunaru, Farjabu, Nimrozu, Zabulu, Gazniju, Paktiji i Farahu, ubivši osam naoružanih talibanskih pobunjenika u posljednja 24 sata”, saopćeno je iz Ministarstva.

U akcijama su ranjena dva pobunjenika, a 15 ih je uhapšeno, kaže se u saopćenju, iako nije objavljen broj ranjenih i poginulih na strani sigurnosnih snaga.

Talibani, čiji je režim svrgnula američka invazija 2001. godine, objavili su u srijedu da će pokrenuti proljetnu ofanzivu koju nazivaju “El-Faruk” od 3. maja širom zemlje, rekavši da su njihovi ciljevi strane i afganistanske trupe, kao i zakonodavci i vladini funkcioneri.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO