U subotu izricanje presude Mubaraku

Mubarakovi sinovi Gamal (lijevo) i Alaa uoči suđenja (EPA)

Presuda svrgnutom egipatskom lideru Hosniju Mubaraku, njegovim sinovima i šefovima sigurnosti, koji su optuženi za ubistva demonstranata i korupciju, bit će izrečena u subotu.

Tužilaštvo je zatražilo smrtnu kaznu za Mubaraka, ali tokom suđenja, koje je počelo prošlog augusta, nije izneseno dovoljno čvrstih dokaza, pa postoji mogućnost da bi dugogodišnji lider Egipta mogao biti oslobođen optužbi ili da, ukoliko bude proglašen krivim, dobije mogućnost za žalbu.

Ukinuto vanredno stanje

Ukinuto je vanredno stanje uvedeno u Egiptu 1981. godine, koje je isteklo u četvrtak, saopćila je vojska, koja je na vlasti od pada Mubaraka u februaru 2011. godini.

Vojska će “nastaviti odgovara za nacionalnu sigurnost i štititi sigurnost naroda i građana, u skladu s Ustavom i prema zakonu”, navodi se u saopćenju Vrhovnog vijeća oružanih snaga koje je objavila državna agencija Mena.

Ovaj vanredni zakon je bio uveden nakon što su islamisti ubili predsjednika Anwara el-Sadata 1981. godine.

Zakon o vanrednom stanju omogućava restrikcije javnih sloboda i suđenje pred vanrednim sudovima.

Presuda Mubaraku izriče se u trenutku kada je zemlja duboko polarizirana usred burne tranzicije kojom upravljaju vojne vlasti.

Velike promjene, koje su se dogodile u Egiptu od kako je Mubarak uhapšen prošlog aprila, kulminirale su tokom prvog kruga predsjedničkih izbora prošle sedmice, kada su najviše glasova osvojili kandidat islamističke stranke Muslimanska braća i bivši Mubarakov premijer.

Korupcija i ubistva

Islamisti, koji su nekada bili proganjani i zatvarani, sada su preuzeli primat na političkoj sceni, nakon velike pobjede na parlamentarnim izborima, održanim krajem prošle i početkom ove godine, podsjeća AFP.

Mubarak je optužen za korupciju i ubistva oko 850 demonstranata tokom masovnih pobuna u kojima je svrgnut u februaru 2011. godine.

“Nemam komentar. Dovoljno je ono što je advokat rekao”, rekao je Mubarak sudiji.

Dok tužioci traže smrtnu kaznu za Mubaraka, odbrana zastupa stav da je Mubarak i dalje predsjednik i da mu se stoga može suditi samo za izdaju ili na specijalnom sudu.

Za ubistva su optužena i sedmerica njegovih šefova sigurnosti, dok su za korupciju optužena i dva njegova sina Alaa i Gamal.

Izvor: Agencije