U Azerbejdžanu hapšenja zbog ‘terorizma’

Mnogi su protestirali u Bakuu pred početak Eurosonga (Reuters)

Sigurnosne agencije u Azerbejdžanu kažu da su uhapsile 40 osumnjičenih i oduzele njihovo oružje, čime su onesposobile planirani napad na takmičenje za pjesmu Evrope.

Mete su uključivale mjesto takmičenja i hotele, kažu iz Narodnog ministarstva sigurnosti.

Azerbejdžan je u posljednjih nekoliko mjeseci bio meta “terorističkih aktivnosti”, koje su planirale grupe usko povezane s Al-Kaidom i Iranom.

Nacija bogata naftom, koja se nalazi između Rusije i Irana, zbog bliskih veza sa SAD-om, morala je “ohladiti” veze s Iranom.

Drugi planovi su uključivali pokušaj atentata na predsjednika Ilhama Alijeva u aprilu te napade na policijske stanice i vjerske objekte.

‘Sijanje panike’

Ministarstvo nije objasnilo gdje je došlo do ovih hapšenja.

“Naoružane grupe su imale za cilj terorističke napade u nekoliko regija Azerbejdžana te stvaranje atmosfere bezvlašća, sijanje panike, etničke i religijske mržnje, ometanje javnog mira i nanošenje štete javnom ugledu Azerbejdžana”, piše u izjavi iz Ministarstva.

Najmanje jedan osumnjičeni, 37-godišnji Azerbejdžanac Vugar Padarov, te jedan policajac ubijeni su prilikom ovih racija.

Padarov je identificiran u aprilu kao vođa grupe koja je bila na religijskom treningu u Siriji.

Neki članovi su vježbali korištenje oružja s grupom u Pakistanu, te se borili protiv NATO-a u Afganistanu, kažu u Ministarstvu.

Izvor: Agencije