Smrtonosne borbe Al-Kaide i jemenske vojske

Vojska Jemena započela je ofanzivu na uporišta Al-Kaide na jugu zemlje (AFP)

Najmanje sedmero ljudi je ubijeno nakon što je naoružana skupina povezana sa Al-Kaidom napala jemenske trupe u gradu koji je ranije ove godine nakratko bio pod kontrolom ove grupe.

Napad na grad Radda, 170 kilometara jugoistočno od jemenske prijestolnice Sanaae, desio se u vrijeme velike ofanzive jemenske vojske na uporišta Al-Kaide na jugu zemlje.

Jemensko ministarstvo odbrane saopćilo je da su četiri pripadnika naoružane skupine i tri vojnika poginula tokom borbi kasno u srijedu navečer.

‘Tenkovska paljba’

Borci koji se dovode u vezu sa Al -Kaidinim jemenskim ogrankom AQAP nakratko su preuzeli kontrolu nad Raddom u januaru, ali su napustili grad nakon postizanja sporazuma sa lokalnim vlastima.

Organizacija Ansar al-Sharia, koja je povezana sa AQAP-om, saopćila je da su borbe u srijedu počele kada su vladine trupe okružile kuću lokalnog stanovnika i napale je tenkovskom paljbom.

U saopćenju se navodi da je Ansar al-Sharia poslala borce da napadnu državnu vojsku koja je okruživala kuću, te kontrolni punkt Republikanske garde na ulazu u Raddu. Nekoliko vojnika je ubijeno i ranjeno.

Jemenski vojni zvaničnik je kazao da je u nepovezanom sukobu u srijedu poginulo 20 pripadnika naoružane skupine i sedam državnih vojnika kada su vladine trupe napadnute iz zasjede na rubu grada Jaar.

Sjedinjene Američke Države zabrinjava sigurnosna situacija u Jemenu nakon što su naoružane skupine preplavile nekoliko gradova na jugu zemlje tokom ustanka prošle godine koji je znatno oslabio moć centralne vlade, što je dovelo do okončanja predsjedničkog mandata Alija Abdullaha Saleha.

Vladine trupe u međuvremenu su preuzele kontrolu nad nekim dijelovima Abyana, uključujući dijelove provincijske prijestolnice Zinjibar, a sada okružuju i grad Jaar, tvrde jemenski zvaničnici.

„Jemenska vojska po prvi put kreće u akciju adekvatno spremna“, kazao je reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

„Imaju trupe na terenu, zračne napade i podršku Amerikanaca. Ali neće im biti lako poraziti ove borce“.

SAD, koja smatra AQAP prijetnjom međunarodnoj sigurnosti, podržava novog predsjednika Jemena, Abd-Rabbu Mansoura Hadija.

Izvori: Al Jazeera i agencije