Sjeverna Koreja: Nuklearna sila po Ustavu

Promjena Ustava naglašava da Sjeverna Koreja ne namjerava odustati od svojih nuklearnih aktivnosti (AP)

Sjeverna Koreja izmijenila je Ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne zajednice koja želi uvjeriti Pjongjang da odustane od atomskog oružja.

Izmjene Ustava usvojene su na parlamentarnom zasjedanju 13. aprila, a 30. maja objavljene su na internetskoj stranici sjevernokorejske Vlade.

“Kim Jong-il je našu zemlju učinio nepobjedivom u političkoj ideologiji, ona posjeduje nuklearno oružje i neukrotiva je vojna sila i zemlja snažnog i naprednog naroda”, navodi se u sjevernokorejskom Ustavu. 

“Zemlja s nuklearnim oružjem” još je jedna novina u tekstu Ustava.

U slavu bivšeg predsjednika

Sjevernokorejski lider Kim Jong-il umro je u decembru 2011. godine, a naslijedio ga je sin Kim Jong-un.

“Promjena Ustava naglašava da Sjeverna Koreja ne namjerava odustati od svojih nuklearnih aktivnosti, bez obzira na okolnosti”, ocijenio je Cheon Sung-whun iz korejskog Instituta za nacionalno ujedinjenje u Seulu i dodao kako traženje da odustane od nuklearnog programa od sada predstavlja kršenje sjevernokorejskog Ustava.

Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje i neukrotiva je vojna sila i zemlja snažnog i naprednog naroda, piše u revidiranom tekstu Ustava.

Profesor sa Univerziteta Kyungnam iz Changwona Kim Keun-sik je rekao da taj revidirani tekst nije dobra vijest za sudionike pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su ionako zamrznuti od 2008. godine.

Ipak, smatra da je svrha novog Ustava, prije svega, slavljenje bivšeg predsjednika Kim Jong-ila te da se Ustav redovno dopunjava i da mu ne treba pridavati previše važnosti.

Odustajanje od humanitarne pomoći

Novi sjevernokorejski lider Kim Jong-un izvršio je nedavno lansiranje rakete dugog dometa, što je SAD ocijenio da je to zapravo bila proba projektila koji može ponijeti nuklearnu bojevu glavu.

Pjongjang je tvrdio da je to bilo lansiranje satelita i da nije imalo vojnu svrhu.

Kim je odustao od februarskog sporazuma s Washingtonom o slanju humanitarne pomoći u zamjenu za odobravanje nuklearnih inspekcija i ukidanje raketnih proba.

Zemlje G-8, među čijim članovima je i SAD, na samitu u Camp Davidu upozorile su da će provesti nove sankcije ukoliko Sjeverna Koreja nastavi s razvijanjem nuklearnog programa.

Izvor: Agencije