Referendum u Irskoj o budžetu EU-a

Dablin: Rezultati referenduma se ne očekuju prije petka (Reuters)

U Irskoj su u četvrtak ujutro otvoreni uredi radi referenduma organiziranog o evropskom budžetskom ugovoru, koji Brisel prati s punom pažnjom.

Eventualno irsko “ne” ne bi dovelo u pitanje ugovor, koji treba stupiti na snagu čim ga ratificira 12 od 17 zemalja članica eurozone, ali bi lišio Irsku pristupa Evropskom mehanizmu stabilnosti (EFS) i poslao negativan signal u trenutku kada je eurozona u dubokoj krizi.

‘Za’ u parlamentu Poljske

Gornji dom poljskog parlamenta usvojio je u četvrtak Pakt o budžetskoj stabilnosti EU-a.

Ovaj pakt je usvojen sa 50 glasova “za” i 30 “protiv” i taj zakon sada mora proglasiti predsjednik Bronislaw Komorowski, prenosi AFP.

Prema posljednjim ispitivanjima, “da” ima prednost, ali je jedna trećina birača izrazila neodlučnost prije izbora, prenosi AFP.

Budžetski ugovor, koji su odobrili lideri svih zemalja Evropske unije (EU), osim Velike Britanije i Češke, predvidio je poštivanje “zlatnih pravila” o ravnoteži budžeta uz prijetnju sankcijama.

Jedini referendum u EU

Sein Fein, lijeva nacionalistička stranka, radila je kampanju da se ne izglasa ugovor, tvrdeći da bi “mjere štednje bile unesene u Ustav”.

Irska je jedina od 25 država potpisnica koja će se o ratifikaciji fiskalnog sporazuma, pod nazivom Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, izjasniti na referendumu.

Rezultati referenduma se ne očekuju prije petka.

Fiskalni ugovor prva je u martu ratificirala Grčka, a nakon nje u aprilu Portugal i Slovenija te Rumunija u maju.

Proces ratifikacije u toku je u Švedskoj, Danskoj, Španiji, Italiji, Poljskoj i Latviji.

Datum ratifikacije još nije poznat u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Estoniji, Finskoj, Mađarskoj, Litvi, Luksemburgu, Malti, Holandiji i Slovačkoj.

Ni u jednoj od tih država ne očekuju se problemi, iako će ratifikacija u Belgiji potrajati, jer pristanak moraju dati savezni parlament i pet regionalnih. 

Oni koji se protive ovom sporazumu, nazivaju ga “praznim” sporazumom EU-a. Oni kažu da Irska treba da zaokruži “ne” i da zatim zahtijeva bolje upravljanje sporazumom o dugu sa EU-om i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Sve ankete provedene prije današnjeg referenduma ukazuju na usvajanje sporazuma, ali su se rezultati sličnih anketa pokazali kao pogrešni kada je Irska 2001. i 2008. odbacila dva sporazuma EU-a.

Izvor: Agencije