Putin ljut na zvanični London

Vladimir Putin će na Olimpijadu najvjerovatnije poslati premijera Dmitrija Medvedeva (AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće ovog ljeta otići na Olimpijadu u Londonu, što je očigledan signal njegove ljutnje i nezadovoljstva Velikom Britanijom koje traje, piše britanski Guardijan, pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako tvrde ti izvori, Putin neće prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara (OI) 27. jula, bez obzira na činjenicu da će Rusija dvije godine kasnije u Sočiju biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Umjesto toga, Putin će u London najverovatnije poslati premijera Dmitrija Medvedeva.

Oko 120 šefova država širom svijeta do sada je potvrdilo da će učestvovati na otvaranju Olimpijade, ali među njima neće biti nekoliko lidera koju su na crnoj listi EU.

List ističe da je oko 120 šefova država širom svijeta do sada potvrdilo da će učestvovati na otvaranju Olimpijade, ali među njima neće biti nekoliko lidera koju su na crnoj listi Evropske unije (EU): sirijski lider Basar al Asad, predsjednici Zimbabvea i Belorusije, Robert Mugabe i Aleksandar Lukašenko.

Lista pritužbi

Guardian također podsjeća na kontroverznu odluku Putina s početka mjeseca da bojkotira samit G-8, čiji je domaćin bio američki predsjednik Barack Obama.

Putin je tvrdio da je prezauzet formiranjem vlade i na samit je poslao Medvedeva, navodi Guardian, napominjući da je ruski predsjednik ranije optužio SAD da su podstakle ulične proteste protiv njega, kao i da je nezadovoljan planovima Washingtona za razmještanje protivraketnog štita u Evropi.

Što se tiče Velike Britanije, duga je lista Putinovih pritužbi.

Pored neriješenog slučaja ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka – što je izvor tinjajućih tenzija – Kremlj su razljutili i pozivi da se uvedu zabrane za neke zvaničnike Rusije optužene za kršenje ljudskih prava.

Laburista Denis MacShane pozdravio je namjeru Putina da ne dođe na Olimpijadu.

Grupa poslanika britanskog parlamenta glasala je u martu za to da se ne izdaju vize onim zvaničnicima za koje se sumnja da su odgovorni za smrt ruskog pravnika Sergeja Magnickog u zatvoru 2009. godine.

Foreign Office do sada nije reagirao na ove optužbe.

Bivši ministar za Evropu iz redova laburista Denis MacShane pozdravio je u srijedu namjeru Putina da ne dođe na Olimpijadu.

On je početkom godine rekao da Downing Street mora jasno staviti do znanja da je Putin nepoželjan na OI.

Krupne razlike

MacShane smatra da Putin ne želi doći u jednu demokratsku zemlju i shvatiti koliko je sad nepopularan zbog toga što odbija vratiti vladavinu zakona u Rusiju.

List podsjeća da je Putin prisustvovao otvaranju OI u Pekingu u augustu 2008. godine, a da je njegovo učešće bilo u sjeni tadašnjih događaja u Gruziji i da su on i tadašnji američki predsjednik George W. Bush imali žučnu raspravu o tome ko je odgovoran za sukobe u toj zemlji.

Putin je i dalje ljut zbog odbijanja Velike Britanije da izruči kritičare Kremlja koji žive u Londonu.

Od stupanja Davida Camerona na dužnost britanskog premijera 2010. godine u britansko-ruskim odnosima bilježi se umjeren napredak, uz činjenicu da se šef diplomatije William Hague, koji je u ponedjeljak boravio u Moskvi, zalaže za promoviranje bilateralnih trgovinskih odnosa.

Putin je i dalje ljut zbog odbijanja Velike Britanije da izruči kritičare Kremlja koji žive u Londonu – oligarha Borisa Berezovskog i čečenskog separatističkog lidera Ahmeda Zakajeva.

Krupne razlike postoje i kada je riječ o međunarodnim pitanjima – Zapad je ogorčen zbog nepokolebljive podrške Moskve Basharu al-Assadu, dok Rusija Veliku Britaniju i SAD vidi kao nekog ko pruža podršku sirijskim pobunjenicima u okviru plana zapadnih zemalja za prislino svrgavanje režima u Damasku.

Izvor: Agencije