‘Profesionalno društvo’ za Breivika

Direktor zatvora: Razmatramo anagažiranje osoba koje će igrati šah s Breivikom (Reuters)

Norveški zatvor u kojem bi Anders Breivik mogao služiti kaznu za ubistvo 77 ljudi unajmit će trenirane ljude koji će se družiti s njim kako bi ga držali dalje od drugih zatvorenika, prenose agencije.

Direktor zatvora Ila Knut Bjarkeid izjavio je za norveški dnevnik Verdens Gang da Breivik neće imati kontakt s drugim zatvorenicima, kako bi se spriječilo eventualno uzimanje talaca.

“Mnoge mjere oko Breivika se prave kako bi se izbjeglo uzimanje talaca, što bi bio jedini način da on prođe kroz različite nivoe sigurnosti koje stoje između njega i slobode”, rekao je Bjarkeid.

Kako ne bi došlo do totalne izolacije, zatvor sjeverozapadno od Osla razmatra opciju da Breiviku dopusti učestvovanje u sportskim igrama s čuvarima te unajmljivanje osoba koje bi igrale šah s njim, dodao je direktor.

Prema njegovim riječima, neophodno je “profesionalno društvo”, jer norveški zatvorski sistem nije voljan nametnuti višegodišnju izolaciju.

Ishod suđenja

Bjarkeid je istakao da Breivikovo mirno ponašanje u zatvoru i na sudu nije navelo vlasti da ga smatraju manjom prijetnjom.

“On je vojnik u trećoj fazi sopstvenog rata. I dalje se ponaša tačno onako kako se opisao u svom manifestu”, zaključio je direktor zatvora.

Breivik će vjerovatno biti osuđen na najmanje 21 godinu iza rešetaka bez obzira na presudu, pišu agencije.

On je već priznao ubistvo 77 osoba u oružanom i bombaškom napadu izvršenom u julu prošle godine.

Ukoliko bude proglašen ludim, bit će smješten u psihijatrijskoj ustanovi, u suprotnom ide u zatvor.

Kritika sistema

Pošto je do izricanja presude Breiviku ostalo skoro mjesec dana, gradnja novog ličnog zatvorskog krila skoro je završena u predgrađu Osla.

Otkad je Breivik izvršio napade, “lagodan norveški zatvorski sistem” često je pod udarima kritika.

Naprimjer, u zatvoru Bastoj zatvorenici imaju ključeve od svojih ćelija te pristup sauni, plaži i šumi, prenose agencije.

Međutim, Norvežani smatraju da taj sistem funkcionira jer samo 20 posto zatvorenika ponovno počini prekršaj, dok je u Velikoj Britaniji to slučaj sa 50 i 60 posto prestupnika.

Izvor: Agencije