Osuđena na smrt kamenovanjem zbog prevare

Strateška inicijativa za žene na Rogu Afrike navodi kako je Abdalla i dalje u opasnosti uprkos žalbi (Reuters)

Sudanka, za koju se vjeruje da ima blizu 20 godina, osuđena je na smrt kamenovanjem zbog prevare, objavile su grupe koje se bave zaštitom ljudskih prava i advokati.

Intisar Sharif Abdalla je pritvorena blizu Kartuma, okovana u zatvoru sa svojim malim sinom.

Borci za ljudska prava su osudili presudu donesenu u četvrtak, kazavši kako ona krši međunarodne standarde i izrazili zabrinutost da bi Sudan mogao sve strožije primjenjivati šerijatsko pravo nakon odvajanja od većinski nemuslimanskog Južnog Sudana prošle godine.

Abdalla je osuđena pred Krivičnim sudom u Ombadi, zapadno od prijestolnice Sudana, 22. aprila, navodi se u dokumentima koje je objavio Reuters.

Dva advokata kojima je dodijeljen ovaj slučaj, a koji su odbili da se navedu njihova imena, kazali su kako će se žaliti te dodali kako se čini da je Abdalla pod velikim psihološkim pritiskom.

“Njoj je potreban psihijatar, jer se vidi da je u stanju šoka zbog velikog pritiska društva i porodice”, rekao je jedan od advokata.

Abdalla je nepismena i nije imala niti advokata niti prevodioca u sudnici iako ne govori arapski jezik, dodaju advokati i aktivisti.

Arapski je glavni jezik u većinski muslimanskoj državi, premda se govori i širokim spektrom manje zastupljenih jezika, naročito u plemenskim područjima.

Nije jasno iz kojeg dijela Sudana potiče Abdalla.

Bez komentara

Zvaničnici u sudanskim ministarstvima pravde i informiranja naveli su, kada ih je Reuters kontaktirao telefonom, kako trenutno ne mogu komentirati slučaj.

Tačna životna dob osuđene Sudanke nije potvrđena, premda neki izvještaju ukazuju kako bi mogla imati manje od 20 godina.

“Ovaj slučaj izaziva veliku zabrinutost zbog načina kako sudije interpretiraju i provode zakon Sudana”, izjavila je Jehanne Henry, istražiteljica za Human Rights Watch (HRW).

Bičevanje je uobičajena kazna u Sudanu za zločine poput konzumiranja alkohola i prevare, dok su kazne kamenovanjem rijetke.

Strateška inicijativa za žene na Rogu Afrike, kako se naziva mreža civilnih grupa, navodi kako je Abdalla i dalje u opasnosti uprkos žalbi.

“Iako je žalba u toku, Intisar je u opasnosti od kamenovanja i, bukvalno govoreći, njen život je i dalje u opasnosti”, piše u saopćenju.

Izvor: Agencije