Njemački talac ubijen u Nigeriji

Sigurnosni zvaničnici pronašli su Raupacha mrtvog u ovoj kući (AFP)

Njemački inženjer kidnapiran u sjevernoj Nigeriji prije pet mjeseci ubijen je na dan kad je propao  pokušaj njegovog spašavanja, saopćili su zvaničnici.

Šef policije grada Kano Philemon Ibrahim Leha kazoa je da je pokušaj da se oslobodi Edgar Fritz Raupach izveden u ranim jutarnjim satima u četvrtak, ali nije saopćio više detalja.

Vojni zvaničnik izjavio je za agenciju AP da je pet osoba, uključujući jednu ženu, ubijeno tokom pokušaja spašavanja Raupacha.

Neopoznato je da li je Raupach ubijen tokom ili prije operacije spašavanja.

Reporterka Al Jazeere Yvonne Ndege, koja se javila iz prijestolnice Abuje, kazala je da i dalje „nema službenih izjava nigerijske policije o jutrošnjim događajima“.

Jednosatna borba

„Zvaničnici i svjedoci događaja opisali su jednosatnu borbu ispred kuće u Kanu … sigurnosni zvaničnici kažu da je Edgar bio zatvorenik u ovoj kući, te kada su ušli u kuću, našli su ga mrtvog“, kazala je ona.

U Berlinu, glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova nije mogla potvrditi da li je Raupach ubijen. Kazala je da jedinica za krizne poslove ovog Ministarstva i Njemačka ambasada u Abuji rade na slučaju.

Oružana grupa kidnapirala je Raupacha u januaru u Kanu, drugom po veličini nigerijskom gradu, gdje je radio za građevinsku  firmu Dantata & Sawoe.

U međuvremenu, zvaničnici su u srijedu saopćili da je državljanin Italije u ponedjeljak kidnapiran u zapadnoj pokrajini Kwara.

Al-Kaida u islamskom Magrebu (AQIM) u martu je izdala saopćenje u kojem je navela da je otela Raupacha, te objavila video snimak u kojem je prikazan kako traži pomoć svoje države na njemačkom i engleskom jeziku.

Izvori: Al Jazeera i agencije