Izrael predao tijela Palestinaca

Osamdeset tijela dopremljeno je na Zapadnu Obalu u jednostavnim sanducima (AFP)

Izrael je u četvrtak predao tijela 91 palestinskog borca Vladi na Zapadnoj Obali, u nastojanju da doprinese obnovi mirovnih pregovora s palestinskim predsjednikom Mahmuodom Abbasom.

Svi ti borci ubijeni su u samoubilačkim bombaškim ili drugim napadima na Izraelce, koji su se desili nakon okupacije Zapadne Obale 1967. godine, javljaju agencije.

Palestinski zvaničnik Salem Khilleh rekao je da su tijela predana u Jordanskoj dolini – 80 ih je prebačeno u Ramallah, a 11 u Pojas Gaze, kojom vlada islamistički Hamas, prenosi AP.

Zvanična pogrebna ceremonija bit će održana u Ramallahu na Zapadnoj Obali.

I u Gazi će biti održana komemoracija kasnije u četvrtak.

Tijela i predmeti

Al Jazeerina novinarka Sue Turton, koja izvještava iz Ramallaha, kaže da prebačena tijela predstavljaju samo trećinu od onih koji su pokopani u neimenovanim izraelskim grobovima.

“Većina su iz Nablusa i Hebrona”, rekla je ona. “Tijela su predana porodicama u jednostavnim kovčezima označenim brojevima pod kojim su bili pokopani u Izraelu. U kovčezima se ne nalaze samo tijela već i predmeti koji su pripadali ubijenima.”

Palestinci poginule smatraju mučenicima koji su se borili za državnost.

Deseci Izraelaca ubijeni su u napadima koje su oni izveli.

Borci su bili sahranjeni, neki od njih već decenijama, na pustom izraelskom vojnom groblju u dijelu za “neprijateljske borce” na Zapadnoj Obali.

Među njima je bilo nekoliko samoubica bombaša, navode izraelski mediji.

Izgradnja povjerenja

“Nadamo se da će ovaj humanitarni gest poslužiti i kao mjera za izgradnju povjerenja i pomoći da se mirovni proces vrati u kolosijek”, rekao je glasnogovornik izraelskog premijera Mark Regev.

On je naglasio da je “Izrael spreman na momentalnu obnovu mirovnih pregovora bez ikakvih preduvjeta”.

Abbas zahtijeva da Izrael obustavi širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali i istočnom Jerusalimu kao uvjet za povratak za pregovarački sto.

Službena palestinska novinska agencija Wafa saopćila je da će ostaci biti predati porodicama, ali i da će 17 neidentificiranih tijela biti pokopano u masovnoj grobnici u Ramallahu.

U julu je izraelski ministar odbrane Ehud Barak blokirao prijenos ostataka 84 Palestinca pokopana u numeriranim grobovima na “groblje neprijateljskih boraca”, uz obrazloženje da se njihov identitet treba preispitati.

Izvor: Al Jazeera i agencije