Indija: Masovni štrajk zbog cijena goriva

Većina demonstranata su uposlenici različitih političkih stranaka (AP)

Opći štrajk protiv rasta cijena goriva u Indiji izazvao je prekid državnog transporta, a širom zemlje zatvorene su prodavnice, dok se Vlada te zemlje suočava sa novim otporom prema svojoj ekonomskoj politici.

Opozicione stranke i sindikati organizirali su masovni štrajk u velikim gradovima u četvrtak. Antivladini protesti održani su u New Delhiju i Mumbaiju.

U New Delhiju, partija Shiv Sena savjetovala je građane da ne izlaze iz kuća, a iz tog grada pristigli su izvještaji o kamenovanju autobusa i napadima na urede.

Posrnula ekonomija

Demonstratni u gradu Patna palili su lutke sa likom premijera Manmohana Singha, dok su demonstranti u Kolkati blokirali ceste i izvikivali antivladine slogane.

Štrajk se desio istog dana kada su objavljene šokantni podaci o ekonomskom rastu za prva četiri mjeseca ove godine, koji pokazuje najslabiji kvartalni rast u devet godina, od 5,3 posto.

Reporterka Al Jazeere Prerna Suri, koja se javila iz New Delhija, kazala je da je odluka Vlade da poveća cijene goriva za više od 11 posto, najviše u historiji te zemlje, izazvala demonstracije.

„Opozicija sada koristi bijes građana kako bi dobila podršku“, kazala je ona.

Posrnula ekonomija, visoka stopa inflacije i serija korupcijskih aferaa oslabile su koalicionu Vladu koju predvodi Singh i njegova Stranka kongresa.

„Većina demonstranata su uposlenici različitih političkih stranaka širom Indije i kažu da osjećaju pritisak po pitanju sve veće inflacije i Vladine odluke da poveća cijene goriva“, kazala je Suri.

„Većina njih tvrdi da Vlada mora bolje voditi ekonomiju, te da njena finansijska politika nije bila učinkovita“.

„Uprkos ljutnji, indijska Vlada kaže da nema izbora nego da poveća cijene goriva“, kazala je Suri.

„Troškovi uvoza rastu otkad je vrijednost rupije pala u odnosu na dolar, a kako država subvencionira većinu svog goriva, tu se širi i fiskalni deficit.“

„Indija sada govori svojim ljudima da je to dobro za privredu, ali očigledno većina ljudi u to nije uvjerena“, rekla je Suri.

Izvor: Al Jazeera