Hillary Clinton u posjeti Danskoj

Poslije Danske, Hillary Clinton putuje u Norvešku i Švedsku (AFP)

Američka državna sekretarka Hillary Clinton stigla je u srijedu navečer u Kopenhagen, koji je prva etapa turneje po Skandinaviji, poslije koje odlazi na Kavkaz i u Tursku.

U Kopenhagenu će Clinton održati bilateralne sastanke s visokim danskim dužnosnicima te učestvovati na promociji programa Zeleno partnerstvo za rast, bilateralne inicijative za promociju zelene tehnologije kroz partnerstvo javnog i privatnog sektora.

Poslije Danske, Hillary Clinton putuje u Norvešku i Švedsku.

Ona namjerava iskoristiti ovu turneju da zahvali skandinavskim zemljama na podršci u operacijama u Afganistanu i Libiji, a razgovarat će se i o krizi u Siriji, izjavio je novinarima, koji su u njenoj pratnji, jedan visoki zvaničnik State Departmenta.

‘Uvijek su uz nas’

“Svaki put skandinavske zemlje su uz nas”, kazao je zvaničnik.

Clinton će 1. juna posjetiti Oslo, gdje će se sastati s norveškim čelnicima i održati uvodni govor na globalnoj zdravstvenoj konferenciji pod nazivom “Svijet u tranziciji – zacrtati novi put za globalno zdravlje”.

Idućeg dana Clinton će u Tromsou, sjeverno od Arktičkog kruga, gdje je sjedište Stalnog tajništva Arktičkog vijeća, sudjelovati u raspravi o američko-norveškoj suradnji u području Arktika, uključujući klimatske promjene i održivi razvoj neiskorištenih resursa, javila je Hina.

Clinton će 3. juna posjetiti Stockholm, gdje će s visokim švedskim dužnosnicima razmotriti niz pitanja, uključujući zelenu energiju, internetske slobode te stanje u Afganistanu i na Bliskom Istoku.

U Stockholmu će, također, učestvovati na skupu Koalicije za klimu i čisti zrak, posvećenom kratkotrajnim klimatskim onečišćivačima.

Američka državna sekretarka će od 4. do 7. juna boraviti u posjeti kavkaskim zemljama, s čijim će najvišim dužnosnicima raspravljati o bitnim pitanjima regionalne sigurnosti, demokratije, ekonomskog razvoja i suzbijanju terorizma.

U Armeniji će se Clinton 4. juna sastati s predsjednikom Seržom Sargsjanom i drugim visokim dužnosnicima, kao i s čelnicima armenskog civilnog društva.

Na forumu u Istanbulu

Dan kasnije će otvoriti plenarnu sjednicu Komisije za američko-gruzijsko strateško partnerstvo u Batumiju u Gruziji te se sastati s predsjednikom Mihailom Sakašvilijem, drugim najvišim gruzijskim dužnosnicima i s predstavnicima civilnog društva.

Državna sekretarka će se 6. juna u Azerbejdžanu sastati s predsjednikom Ilhamom Alijevim te s čelnicima civilnog društva.

U četvrtak 7. juna Hillary Clinton će supredsjedati ministarskim sastankom Globalnog protivterorističkog foruma u Istanbulu, te razgovarati s najvišim turskim dužnosnicima o nizu vanjskopolitičkih izazova, uključujući Siriju i Iran.

Izvor: Agencije