Hiljade rudara protestira u Madridu

Rudari su, uz eksploziju petardi, došli do španskog ministarstva industrije (AFP)

Hiljade rudara sa sjevera Španije protestiraju u četvrtak u Madridu zbog mjera vlade desnog centra, koja najavljuje zatvaranje ugljenokopa i rezanje subvencija, zbog čega bi se u toj zemlji moglo ugasiti 25.000 radnih mjesta.

Rudari, koji su autobusima stigli u glavni grad s članovima porodicama, prošli su u mimohodu, uz eksploziju petardi, do ministarstva industrije.

Španski rudari, a procjenjuje se da ih je bilo oko 8.000, štrajkali su prošle sedmice četiri dana braneći ugljenokope koji se postepeno zatvaraju zadnjih 20 godina, a mogli bi se potpuno zatvoriti jer im se, zbog mjera štednje, smanjuju subvencije.

Španske vlasti postepeno su od 1990. godine zatvarale rudnike te je u 20 godina u tom sektoru izgubljeno oko 40.000 radnih mjesta.

Španija bi time izgubila oko 25.000 radnih mjesta, pogotovo na sjeveru zemlje, gdje cijele općine ovise o rudarskoj industriji.

Vlada u Madridu obavezala se smanjiti javni deficit na 5,3 posto brudo društvenog proizvoda (BDP), u odnosu prema  8,9 posto prošle godine, a u sklopu mjera najavila je da će rudarskom sektoru, koji subvencionira država, smanjiti pomoć 63 posto.

U procesu restrukturiranja ekonomije španske vlasti postepeno su od 1990. godine zatvarale rudnike te je u 20 godina u tom sektoru izgubljeno oko 40.000 radnih mjesta.

Izvor: Agencije