Gubitak grčke banke 537 miliona eura

Restrukturiranjem grčkog javnog duga privatni kreditori, kao što je NBG, pretrpjeli ogromne gubitke (AFP)

Najveći grčki kreditor, Nacionalna banka Grčke (NBG) saopćila je da je u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježila neto gubitak od 537 miliona eura zbog smanjenih prihoda i viših izdvajanja za borbu sa recesijom.

Ova banka je navela kako je evidentiran “gubitak od 537 miliona eura, zbog značajnog negativnog utjecaja pada prihoda u Grčkoj, kao i povećanja rezervi za borbu sa krizom od 47 posto na godišnjem nivou”, prenijela je u srijedu francuska novinska agencija AFP.

Peta godina recesije

“U oblasti trgovanja zabilježeni su posebno negativni rezultati”, dodala je banka, koja je bila primorana da odvoji više sredstava na ime rezervi “zbog izuzetno oštre ekonomske klime u Grčkoj”, koja je ušla u petu godinu recesije.

Grčke banke su u martu učestvovale u restrukturiranju javnog duga Atine, koje je dogovoreno u okviru šireg programa za spas privrede te države od kolapsa.

Restrukturiranjem je grčki javni dug smanjen za 107 milijardi eura, čime su privatni kreditori, kao što je NBG, pretrpjeli ogromne gubitke.

Banke koje su učestvovale u otpisu grčkog duga sada primaju pomoć za dokapitalizaciju od Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Zabrinutost klijenata

Nacionalna banka Grčke, koja posluje u jugoistočnoj Evropi i Turskoj, zabilježila je ogroman gubitak od 12,3 milijarde eura u 2011, od čega je 11,7 milijardi izgubljeno u periodu iščekivanja otpisa duga Atine.

U posljednjih nekoliko nedjelja, klijenti zabrinuti zbog ekonomske i političke neizvjesnosti uoči izbora zakazanih za 17. juni podigli su milione eura sa računa banke.

“Nacionalna banka Grčke posjeduje dovoljne rezerve likvidnosti da se izbori sa svakom situacijom, uprkos odlivu depozita koji je zabilježen u posljednje tri nedjelje, što je, pak, fenomen, koji gubi zamah”, zaključeno je u saopćenju banke.

Izvor: Agencije