Dragon uspješno okončao svemirski let

Dragon: Prva svemirska letjelica u privatnom vlasništvu koja je stigla do Međunarodne svemirske stanice (EPA)

Bespilotna kapsula Dragon kompanije Space Exploration Technologies (SpaceX) aterirala je u Pacifički okean i tako završila pionirsku misiju komercijalnih firmi koje traže veću ulogu u putovanjima u svemir.

Nošena na tri padobrana, kapsula u obliku zvona je završila devetodnevni svemirski let, spustivši se u okean oko 900 kilometara zapadno od Baja Californije.

Dragon, kojeg je napravio i kojim je upravljao SpaceX, prva je svemirska letjelica u privatnom vlasništvu koja je stigla do Međunarodne svemirske stanice (ISS), vrijedne 100 milijardi američkih dolara, koja leti 286 kilometara iznad Zemlje.

„Sve je do sada prošlo odlično“, kazao je NASA-in komentator misije Josh Byerly.

Sjedinjene Američke Države su bez vlastitog prijevoza do ISS-a, projekta 15 država, otkako je „penzionisan“ njihov program svemirskih šatlova.

Jeftina alternativa

NASA radije investira u kompanije poput SpaceX kako bi dobila transport za svoje potrebe i eventualno, astronaute, nego u izgradnju i vođenje vlastitog pogona, jer su komercijalni oblici svemirskih vozila daleko jeftinija alternativa.

Uspješna probna vožnja trebala bi omogućiti firmi SpaceX ugovor sa NASA-om „težak“ 1,6 milijardi dolara, a njime bi bilo realizirano 12 letova, odnoso prijevoza tereta američke agencije do ISS-a.

Druga komercijalna letjelica ovog tipa, koju je napravila kompanija Orbital Sciences, trebala bi debitirati ove godine. Orbital ima sličan ugovor vrijednosti 1,9 milijardi dolara.

Izvor: Agencije