Bivši senator oslobođen krivice za korupciju

John Edwards zahvalio se porotnicima na 'impresivno obavljenom poslu' (Reuters)

John Edwards, bivši američki senator, oslobođen je krivice po jednoj tački optužnice za ilegalno primanje doprinosa tokom kandidature za nominaciju demokrata za američkog predsjednika, dok je poništen dio suđenja koji se odnosio na pet sličnih tačaka optužnice.

U kasnim večernjim satima u četvrtak porota nije mogla donijeti jednoglasnu odluku o pet tačaka optužnice po kojima je Edwards optužen za urotu u svrhu prikrivanja ilegalno stečenih doprinosa koji premašuju dozvoljene sume.

Catherine Eagles, sutkinja Okružnog suda u Greensboro, Sjeverna Karolina, kazala je da “nema razloga da vjerujemo da će u nekom budućem suđenju biti moguće doći do boljih dokaza”.

Tužioci nisu izjavili da li će tražiti ponovno suđenje poništenog dijela procesa, što je moguće po američkom zakonu.

Lagao supruzi i javnosti

Edwards (58) se zahvalio porotnicima i kazao da su “obavili impresivan posao”.

On se  izjasnio se da nije kriv nakon što je optužen da je primio skoro milion dolara od dva bogata donatora kako bi prikrio svoju aferu sa Rielle Hunter tokom kandidature za predsjednika SAD-a 2008. godine.

Jedina tačka optužnice za koju su članovi porote uspjeli postići koncenzus odnosila se na navodno ilegalno korištenje donacije Rachel Mellon, udovice Paula Mellona, nasljednika bogate bankarske porodice.

Edwardsova politička karijera je propala nakon što su on i Hunter dobili dijete 2007. godine te nakon što je otkriveno da je lagao o vezi sa Hunter svojoj supruzi Elizabeth, koja je oboljela od raka, te javnosti.

Edwards je bio u vezi s Hunter tokom svoje druge kandidature za nominaciju demokrata za američkog predsjednika.

Da je proglašen krivim, mogao se suočiti s maksimalnom zatvorskom kaznom od 30 godina te novčanom od 1,5 miliona dolara.

Izvori: Agencije