Berlin: Nove projekcije ‘Piramide istine’

Na premijerama u Washingtonu, Berlinu, Kelnu i Sarajevu publika je pozitivno pozdravila film

Nezavisni dugometražni dokumentarni film „Piramida Istine“ koji govori o bosanskim piramida i prahistorijskoj civilizaciji poznatoj kao Butmirska kultura ponovo gostuje u Berlinu i bit će emitovan od 31. 5. do 3. 6. (18 sati), te 5.  i 6.7. (11:30) u Kinu i Kafeu am Ufer.

Film autora Saida Sefe već je uspješno predstavljen u kinima širom svijeta i nagrađen na festivalima u Californiji, Meksiku i Las Vegasu.

Na premijerama u Washingtonu, Berlinu, Kelnu i Sarajevu publika je ovacijama pozdravila film. Ovo su neke od reakcija gledatelja:

Sarajevo:

„Film je odličan, dokumentarac koji se gleda lakše i sa više uživanja nego mnogi trileri i tzv. filmovi A produkcije. Normalnom, nezatrovanom svijetu topla preporuka za pogledati i donijeti svoj sud, a usput se malo i obrazovati i naučiti mnogo toga o svojoj državi, Butmirskoj civilizaciji, Neolitskoj historiji Bosne.” (Izvor: klix.ba)

Keln:

„Film sam gledao s velikim interesovanjem i uz rastuću napetost. Bosanski Deniken vjerovatno nije najbolji predstavnik slijedećeg mogućeg čuda arheologije, ali je svakako zanimljiva ličnost koja gledatelja na dvosmislen način zaintrigira. Hrabro od Saida Sefe što ga je prikazao tako prominentno i u svim aspektima. Ovo je filmski i pripovjedno uspješan eksperiment. Jednako hrabro je bilo tako opsežno davanje riječi negativnim kritičarima iz Njemačke i SAD. I pored sukoba mišljenja na kraju stoji jasna i vjerodostojna poruka. Ove 93 minute su me zapanjile“ (Izvor: amazon.de)

Washington:

„Sefo je nakon filma skoro sat vremena odgovarao na pitanja gledatelja, a izdvajamo riječi Chucka Wrighta, književnika i negdašnjeg kapelana američkog Kongresa: ‘Hvala gospodinu Sefi što nas je uvjerio da u Bosni još postoji nada, što nam je otkrio da su se na tim prostorima nalazile stare civilizacije, što je saznanje koje može tamošnjim ljudima dati snagu da izgrade budućnost bolju od sadašnjosti, jer to svaki čovjek zaslužuje.” (Izvor: Al Jazeera Balkans)

„Do sada najbolji i najobjektivniji dokumentarni film o misteriji Bosanskih piramida koji pokriva sve aspekte i prepušta donošenje zaključaka gledateljima .Visoka preporuka onima koje ova tematika interesuje.” (Izvor: amazon.com)

Izvor: Al Jazeera i agencije