Uhapšeno šest penzioniranih turskih generala

Četiri osobe su nakon saslušanja puštene kući (Anadolija)

Šesterica penzioniranih generala turske vojske uhapšena su u akciji koja je dio slučaja “28. februar”, a koju vodi specijalno ovlašteni zamjenik glavnog tužioca u Ankari.

Deset osumnjičenih izvedeno je pred sud u ponedjeljak navečer, a četiri osobe su nakon saslušanja puštene kući.

Agencija Anadolija javlja da je ispitivanje trajalo sve do jutra.

Dvanaesti Kazneni sud u Ankari donio je odluku da se pritvore generali Ilhan Kilic, Hikmet Koksal, Ahmet Corekci, Cetin Dogan, Vural Avar i Metin Yavuz Yalcin.

Sud je odlučio osloboditi penzionirane generale Engina Alana i Kamurana Orhona i penzioniranog brigadira Hakana Cemala Pelita.

Postmoderni udar

Penzionirani general Teoman Koman pušten je zbog teške bolesti.

Uhapšeni su, nakon odluke o hapšenju, bili na ljekarskom pregledu u bolnici Mustafa Kemal, te su odvedeni u zatvor Sincan.

Slučaj “28. februar” je proces u kojem se istražuje uloga najviših oficira turske vojske u vezi sa odlukom o vojnoj i birokratskoj pobuni, donesenoj na sastanku Nacionalnog vijeća sigurnosti 28. februara 1997. godine, protiv Vlade tadašnjeg premijera Necmettina Erbakana.

U Turskoj je ovaj slučaj iz različitih izvora okarakteriziran kao “postmoderni” udar kojim je srušena Erbakanova Vlada.

Zabrana za Erdogana

U tom periodu aktuelni turski premijer Recep Tayyip Erdogan bio je načelnik grada Istanbula koji je zbog javnog čitanja određene vrste poezije dobio kaznu od šest mjeseci zatvora i zabranu svih političkih aktivnosti.

Iako je Erdoganova stranka  pobijedila na izborima i došla na vlast 2002. godine, on nije mogao biti biran za poslanika u Skupštini.

Parlament je kasnije usvojio odluku o ukidanju zabrane za Erdoganovo političko angažiranje i na prvim sljedećim izborima Erdogan je izabran za narodnog poslanika.

Izvor: Agencije