Robne marke kreću protiv falsifikata

Čak 22 posto građana Evropske unije uopće nije znalo da je kupilo krivotvorenu robu, navodi Eurobarometar (EPA)

Francuske luksuzne marke, počevši od Chanela pa do Vuittona, u srijedu u nekoliko evropskih zemalja pokreću kampanju borbe protiv sve unosnije i štetnije pošasti – krivotvorene robe, koja je preplavila tržišta.

Globalno tržište luksuznih falsifikata naprosto je eksplodiralo: čak 85 posto krivotvorenih artikala oduzetih u Evropi proizvedeno je u Aziji, a  njihova popularnost u online radnjama kupcima daje ne samo osjećaj anonimnosti, nego i nekažnjivosti.

Garderoba, sunčane naočale, parfemi, kozmetika i kožna galanterija najčešće su krivotvorena luksuzna roba, a najviše je kopiran Louis Vuitton.

Comite Colbert, grupacija koja obuhvata 75 francuskih luksuznih robnih marki, uključujući Dior, Cartier i Remy Martin, pokreće poster-kampanju po francuskim aerodromima uoči ljetne sezone kako bi putnike odvratila od kupovine lažne robe.

Kriminalno djelo

“Možete nazvati advokata putem ovog telefona”, piše na jednom posteru iznad fotografije krivotvorenog Chanelovog mobitela.

Francuska ima najjaču legislativu za borbu protiv krivotvorenja u svijetu, objašnjava šefica Comiteta Colbert Elisabeth Ponsolle des Portes.

Čak i samo posjedovanje krivotvorene robe u toj zemlji se smatra krivičnim djelom još od 1994. godine.

“U Francuskoj možete biti kažnjeni novčano do 300.000 eura, a osuđeni na tri godine ako ste vlasnik krivotvorene robe“, poruka je sa postera.

Prema istraživanju iz 2009. godine, 22 posto građana Evropske unije uopće nije znalo da je kupilo krivotvorenu robu. 

Comite Colbert je od 1995. godine provodio kampanje svake dvije godine, a ovaj put je uključio i Italiju, Češku, Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Hrvatsku, i to tako što su njihovim carinskim službenicima postere ustupili besplatno.

Ponsolle des Portes se nada da će se kampanji priključiti još više zemalja.

“To je važno za Evropu, u smislu radnih mjesta”, rekla je ona.

Napadi na tržiše falsifikatima udvostručili su se u Evropi između 2009. i 2010. godine, dosegnuvši broj od 103 miliona artikala vrijednih 1,1 milijardu eura.

Carinski službenici često ni sami nisu u mogućnosti razlikovati lažne od stvarnih artikala.

Kupovina putem interneta

Prema statistikama Eurobarometra iz 2009. godine, 22 posto građana Evropske unije (EU) uopće nije znalo da je kupilo krivotvorenu robu.

Francuska, zemlja poznata kao kolijevka mnogih poznatih svjetskih luksuznih brendova, posebno je izložena ovom problemu.

Prema podacima Comitea Colberta, lažna roba njenu ekonomiju košta oko 30.000 radnih mjesta manje i oko šest milijardi eura izgubljenih prihoda godišnje.

Lažna roba francusku ekonomiju košta oko 30.000 radnih mjesta manje i oko šest milijardi eura izgubljenih prihoda godišnje.

Garderoba, sunčane naočale, parfemi, kozmetika i kožna galanterija najčešće su krivotvorena luksuzna roba, a najviše je kopiran Louis Vuitton. 

Globalno podzemlje industrije falsifikata cvjeta, naročito zahvaljujući kupovini putem interneta, o čemu svjedoči to što je sve veći broj predmeta oduzet prilikom sortiranja u poštanskim uredima.

Zbog toga Comite Colbert sada želi saradnju bankarskih grupa koje posluju platnim karticama, kao što su Mastercard, Visa, American Express i PayPal, a kako bi putem interneta pratio ilegalnu trgovinu.

Izvor: Agencije