AI: Za godinu dana poginulo 30 zvaničnika

Shin Dong-hyuk je o svom bjekstvu iz logora napisao knjigu 'Bjekstvo iz kampa 14' (Reuters)
Shin Dong-hyuk je o svom bjekstvu iz logora napisao knjigu 'Bjekstvo iz kampa 14' (Reuters)

Tokom protekle godine 30 zvaničnika Sjeverne Koreje, koji su učestvovali u pregovorima s južnokorejskim vlastima, poginulo je u saobraćajnim nesrećama, za koje se vjeruje da su namještene, navodi se u godišnjem izvještaju organizacije za ljudska prava Amnesty International (AI).

Kako ocjenjuje AI, 30 zvaničnika, koji su ubijeni zato što nisu uspjeli u pokušaju da unaprijede odnose Pjongjanga i Seula, žrtvena su janjad u dubokoj krizi odnosa između Sjeverne i Južne Koreje.

U ovom trenutku njihov zadatak bio bi još teži, s obzirom na insistiranje Sjeverne Koreje da želi nastaviti s razvojem nuklearnog naoružanja i interkontinentalnih balističkih raketa.

Uhašeno 200 ljudi

U januaru ove godine, kada je vlast prenesena na 29-godišnjeg Kim Jong-una, sina preminulog predsjednika Kim Jong-ila, sjevernokorejska Agencija za državnu sigurnost uhapsila je 200 ljudi, od kojih su neki ubijeni, dok su ostali poslani u logore za političke zatvorenike.

Prema procjenama Amnesty Internationala, u tim logorima trenutno je zatvoreno blizu 200.000 ljudi, gdje žive u “užasnim uvjetima”.

Među političkim zatvorenicima u Južnoj Koreji bio je i Shin Dong-hyuk, koji je pobjegao iz logora, o čemu je napisao knjigu Bjekstvo iz kampa 14.

Kako se navodi u izvještaju AI, 2010. godine strijeljan je Pak Nam-gi, bivši direktor Finansijskog komiteta Radničke partije, zbog neuspjelog pokušaja reforme osiromašene nacionalne valute, koji je izazvao galopirajuću inflaciju i još veću nestašicu namirnica.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO