Matične ćelije za borbu s HIV-om

Pacijenti bi mogli prestati uzimati antiretroviralne lijekove, jer bi se genetski modificirane matične ćelije mogle boriti s virusom (AFP)

Naučnici se nadaju da će uskoro početi klinički testovi na ljudima, tokom kojih će biti korištene genetski modificirane matične ćelije za borbu s virusom koji je uzročnik side.

Matične ćelije mogu se smatrati “blokovima” za izgradnju ljudskog tijela.

One su glavne ćelije koje se mogu razviti u drugačije vrste ćelija s posebnom funkcijom.

Mnogi naučnici vjeruju da one imaju veliki potencijal u tretiranju uzroka bolesti i da su pokazale dobre rezultate u pojedinim kliničkim ispitivanjima.

Terapija matičnim ćelijama znači da se tijelu daju nove ćelije, koje zamjenjuju bolesne i samo tkivo.

Na Kalifornijskom institutu za regenerativne lijekove Joseph Anderson ispituje terapiju matičnim ćelijama za infekciju HIV-om.

Do sada je radio s miševima. Zamijenio im je imunološki sistem matičnim ćelijama, koje su modificirane trostrukom kombinacijom gena otpornih na HIV.

Održavanje imunološkog sistema

“One su bile sposobne da blokiraju HIV infekciju i da održavaju normalan imunološki sistem kod miševa, iako je virus i dalje bio prisutan. Otporne imunološke ćelije mogle su održavati funkcionalan imunološki sistem”, objašnjava Anderson.

To bi moglo stvoriti mogući lijek i za ljude koji su inficirani HIV-om i kojima je značajno oslabljen imunološki sistem.

Ako počnu klinička ispitivanja na ljudima, ljekari bi bili u mogućnosti održavati normalan imunološki sistem kod pacijenata koji imaju ovu infekciju.

Na taj način oni bi mogli prestati uzimati antiretroviralne lijekove, zato što bi se genetski modificirane matične ćelije mogle boriti s virusom u tijelu pacijenta.

Naučnici koji rade na tom projektu kažu da bi, u najboljem slučaju, to mogao biti jednokratni tretman matičnim ćelijama opremljenim genima otpornim na HIV.

Izvor: Agencije