Država odgovorna za katastrofu u Fukushimi

Kan je svjedočio pred parlamentarnim istražnim tijelom o nuklearnoj krizi od 11. marta 2011. (AP)
Kan je svjedočio pred parlamentarnim istražnim tijelom o nuklearnoj krizi od 11. marta 2011. (AP)

Bivši japanski premijer Naoto Kan izjavio je u ponedjeljak da je država najodgovornija za nuklearnu katastrofu u elektrani Fukushima, izazvanu zemljotresom koji je prouzrokovao cunami.

Kan je u ponedjeljak svjedočio pred parlamentarnim istražnim tijelom o nuklearnoj krizi nastaloj 11. marta 2011. godine.

Bivši premijer je priznao da su mnoge mjere preduzete sa zakašnjenjem, kao i da nije proglasio vanredno stanje koje je zahtijevala ozbiljnost situacije.

NISA je odbila tehničku pomoć koju su ponudile Sjedinjene Američke Države, što je ozbiljna greška.

Kan je puna dva sata objašnjavao da je prvog dana svjedočenja čuo mnogobrojne različite verzije od Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost (NISA) i od osobe iz kompanije Tepco koju je pozvao da mu objasni tehničke činjenice.

Ozbiljna greška

On je naveo i da uopće nije znao kakva je situacija na terenu, u nuklearnoj centrali Fukushima-Daiichi, tako da je odlučio da ode tamo 12. marta.

“Juče sam po prvi put čuo, tokom svjedočenja Yukija Edana, portparola vlade, da je NISA odbila tehničku pomoć koju su ponudile Sjedinjene Američke Države, što je ozbiljna greška”, rekao je u ponedjeljak bivši japanski premijer.

Kan je podnio ostavku u septembru prošle godine nakon što je kritiziran zbog propusta vlade, a svjedočenje u ponedjeljak je i njegov prvi odgovor pred nekim istražnim tijelom.

U vrijeme havarije u elektrani Fukushima, Kan, koji je tada bio premijer Japana, izjavio je: „Zajedno sa operaterom nuklearne elektrane Fukushima, vlada snosi odgovornost zbog svoje energetske politike i do kraja nuklearne krize odbijam da primam platu premijera. Poslaničku platu ću nastaviti da primam.”

Parlamentarna istražna komisija će završiti sa radom do juna, kada treba da iznese svoje zaključke.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO