Zlatna palma filmu “Ljubav”

Glumica Emmanuelle Riva, Michael Haneke, Adrien Brody i Audrey Tautou tokom dodjele nagrade (slijeva nadesno) (Getty Images)

Austrijski reditelj Michael Haneke, dobitnik je Zlatne palme na 65. filmskom festivalu u Kanu za film “Love” (Ljubav).

Ovaj film je priča o ljubavi dva profesora muzike u penziji i njihovom neizbježnom hodu ka smrti, o supružniku koji njeguje svoju suprugu koja je doživjela moždani udar.

Mads Mikkelsen sa glumicom Gong Li

Ovom filmu je dodijeljena i nagrada za najbolji scenario.

Kanski žiri je nagradio “Reality”, crnu komediju o razočaranom kandidatu televizijskog reality showa, dodijelivši mu Grand Prix. Reditelj Matteo Garrone je, vidljivo ganut, rekao na francuskom kako je “veoma sretan što je još ovdje”, pošto je 2008. osvojio Grand Prix u Cannesu za “Gomorru”, još mučniji film, s još više nasilja, o napuljskoj mafiji.

Nagradu ocjenjivačkog suda dobila je jedina komedija u natjecateljskoj kategoriji “The Angel's Share” Kena Loacha, kome je to peta nagrada u Cannesu, a posvetio ju je onima koji “odolijevaju mjerama štednje u svijetu”.

Zlatna kamera, nagrada koja se dodjeljuje debitantskim filmovima u svim kategorijama, pripala je američkom filmu “Beasts of the Southern Wild” Benha Zeitlina (29) koji je u januaru osvojio Grand Prix na festivalu u Sundanceu.

Turski reditelj Rezan Yesilbas (34) dobitnik je Zlatne palme u konkurenciji za kratkometražni film za “Tišinu”.

O nagradama je odlučivao deveteročlani žiri kojim je predsjedavao Nanni Moretti. U žiriju su, među ostalima, bili i Ewan McGregor, Jean-Paul Gaultier i Alexander Payne.

Pedeset godina nakon njene smrti, Cannes je odao počast američkoj glumici Marilyn Monroe, koja je izabrana za zaštitno lice ovogodišnjega festivala.

Izvor: Agencije