Ujedinili se pobunjenici na sjeveru Malija

Sjever Malija pao je nakon državnog udara u prijestolnici Bamako 21. marta (AFP)

Dvije pobunjeničke grupe, koje su preuzele kontrolu nad sjevernim dijelom Malija, najavile su da će ujediniti svoje pokrete i raditi zajedno na tome da osnuju nezavisnu islamsku državu na teritoriji kojom vladaju.

Alghabass Ag Intalla, jedan od lidera grupe Ensar Dine koja se bori za uspostavljanje islamske države, potvrdio je da će se njegov pokret spojiti s Nacionalnim pokretom za oslobođenje Azawada (MNLA), pobunjeničke grupe koju vode separatistički Tuarezi.

„Upravo sam potpisao sporazum na osnovu kojeg ćemo osnovati nezavisnu i islamsku državu gdje ćemo imati šerijat“, kazao je Ag Intalla u subotu.

Grupa Ansar Dine se optužuje za veze sa Al Kaidom u Magrebu koja je odgovorna za desetine samoubilačkih napada i kidnapovanje stranaca od kojih su neki kasnije pogubljeni.

Dvije grupe potpisale su sporazum u sjevernom gradu Gaou u subotu navečer, a slavljenička pucnjava mogla se čuti u Gaou i Timbuktu, drugom gradu koji se nalazi pod njihovom kontrolom, javio je AP.

‘Podrobne diskusije’

Obje grupe preuzele su sjever Malija, područje veličine Francuske, krajem marta, što je prisililo trupe malijske vlade da se povuku na jug.

Sve do sada, dvije pobunjeničke grupe nisu se slagale, jer Ensar Dine želi uvesti šerijat u područje koje su okupirali, dok se MNLA protivio tome.

Govoreći za Al Jazeeru iz Velike Britanije, Akli Sha'kka, glasnogovornik Pokreta mladih Tuarega, rekao je da je spajanje „velika prekretnica za historiju Azawada“.

„Ova saradnja dolazi nakon podrobne diskusije koju smo vodili gotovo mjesec dana. Dvije grupe se još ne slažu ideološki“, rekao je Sha'kka.

„Međutim, međunarodna zajednica mora znati da ovo neće biti ekstremistička država. To je islamska država i MNLA je jasno rekao na početku pregovora da se neće uvesti šerijatski zakon na način koji želi Ansar Dine od početka“, dodao je.

Ensar Dine je također ranije objavio da se protive cilju MNLA za stvaranja nezavisne države za malijske Tuarege. Promijenili su mišljenje i sada podržavaju cilj Tuarega.

Tokom pobunjeničke ofanzive u martu, stanovnici su rekli da je dolazilo do sporova između pobunjenika koji okupiraju različita područja gradova.

Državni udar

U Timbuktu, posljednjem velikom gradu na sjeveru koji je pao u ruke pobunjenika, MNLA je preuzela lokalni aerodrom koji se nalazio na periferiji grada, dok su pripadnici Ensar Dine postavili vojni kamp u centar čuvenog grada.

Pobunjenici nose dvije različite zastave, a svjedoci kažu da su vidjeli kako je jedna grupa podigla svoju zastavu na jednu od administrativnih zgrada, da bi druga grupa došla i zamijenila je svojom.

Sporazum sugerira da su obje strane učinile velike ustupke u pregovorima koji teku u prekidima već sedmicama.

Zbog ujedinjenja grupa puno su veće šanse da postignu svoj cilj.

Sjever Malija pao je nakon državnog udara u prijestolnici Bamako 21. marta zbog čega se vladine snage nisu uspjele organizirati.

Malijska prijelazna vlada želi vratiti sjever, ali su do sada razne frakcije u Bamaku usmjerile pažnju na to ko će voditi prijelaznu vladu, a ne toliko na probleme na sjeveru.

Izvor: Al Jazeera i agencije