Zatvor za kapetana zbog ekološke katastrofe

Oficir za navigaciju također dobio sedam mjeseci zatvora (EPA)
Oficir za navigaciju također dobio sedam mjeseci zatvora (EPA)

Kapetan i oficir za navigaciju teretnog broda koji se nasukao na novozelandski greben prošle godine, izazvavši najgoru ekološku katastrofu u ovoj zemlji u nekoliko decenija, osuđeni su na sedam mjeseci zatvora.

Tužilac je pred sudom distrikta Tauranga u petak rekao da su njih dvojica ignorirali osnovne navigacijske radnje kada su pokušali kraćim putem uploviti u luku.

To je dovelo do toga da brod Rena koji je plovio pod liberijskom zastavom udari u greben Astrolabe, nakon čega je u more iscurilo 300 tona toksičnog goriva izazvavši uginuće na hiljade ptica i zagadivši plaže udaljene i do 100 kilometara.

Kapetan Mauro Balomaga i oficir za navigaciju Leonil Relon, obojica filipinski državljani, u februaru su priznali krivicu po više tačaka optužnice, uključujući pokušaj da izmjene navigacijske zabilješke nakon nesreće.

Toksično gorivo

Priznali su i da su upravljali plovilom na opasan način, ispuštajući opasne materije iz teretnog broda.

Keith Manch, direktor novozelandske Pomorske uprave pozdravio je kaznu, kazavši da brodski oficiri moraju biti odgovorni za svoja djela.

„Ova nesreća je imala značajne posljedice na zaljev i cijelu zemlju“, rekao je on.

Ministar okoliša Nick Smith opisao je nesreću kao najveću pomorsku katastrofu u Novom Zelandu.

Hitne službe su nakon nesreće ispumpale 1.000 tona goriva sa broda, a u akciju koja još traje, uključeno je 5.000 volontera koji čiste obalu.

Brod dugačak 236 metara prepolovio se je u januaru, nakon što je tri mjeseca ostao nasukan na grebenu.

Novozelandska Vlada saopćila je ranije da cijena akcije čišćenja iznosi 98 miliona dolara, a većinu troškova snosi vlasnik broda, kompanija Costamare Shipping sa sjedištem u Grčkoj, te njegova osiguravajuća društva.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO