Smrtonosne borbe farmera i goniča stoke

Dogoni se žale da stoka često uništava njihove usjeve (EPA)
Dogoni se žale da stoka često uništava njihove usjeve (EPA)

Najmanje 25 ljudi je ubijeno nakon što su izbili sukobi između farmera pripadnika naroda Dogon i nomadskih goniča stoke Fulanija na granici Malija i Burkine Faso, saopćili su zvaničnici.

Borbe, koje su započele u utorak, dešavaju se u Sariju, malijskom gradu 15 kilometara udaljenom od granice sa Burkinom Faso, izjavio je na državnom radiju Khalil Bara, guverner sjevernog regiona Burkine Faso.

Bara je kazao da je sukob izbio nakon potpisivanja sporazuma dvaju zapadnoafričkih zemalja, koji dozvoljava goničima stoke iz Burkine Faso da stoku prebacuju u kampove u Maliju gdje postoje pašnjaci.

Tokom vladavine bivšeg predsjednika Malija, Amadoua Toumani Tourea, nomadski Fulani ulazili su u Mali kroz specijalne koridore.

Masovni bijeg

Ali Dogoni se žale da stoka često uništava njihove usjeve.

„Dogoni, koji su se uvijek protivili otvaranju ovih koridora, iskoristivši krizu u Maliju, odlučili su riješiti problem napadajući naselja Fulanija“, kazao je Bara, dodavši da je među žrtvama najviše pripadnika plemena Fulani.

Vlada je saopćila da je više od 1.000 ljudi, uglavnom goniča stoke, prebjeglo natrag u sela u Burkini Faso.

Sukobi između dvaju zajednica koje se natječu za pristup vodi i hrani izazvao je navalu izbjeglica u Burkinu Faso.

„Iz Sarija nam dolazi na stotine izbjeglica“, kazao je Abdoul Ouarma, dopisnik državne novinske agencije AIB iz sjeverozapadnog grada Titao nedaleko od granice s Malijem.

Vlada Malija nije komentirala ove navode.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO