Norveška: Štrajk čuvara, osuđenici slobodni

Štrajk je za sada obuhvatio skoro 30.000 od blizu 600.000 zaposlenih u centralnim i lokalnim upravama (AFP)
Štrajk je za sada obuhvatio skoro 30.000 od blizu 600.000 zaposlenih u centralnim i lokalnim upravama (AFP)

Zatvorenici osuđeni za seksualna krivična djela i nasilni kriminalci pušteni su iz jednog zatvora u Norveškoj ove sedmice pošto su čuvari stupili u štrajk, saopćile su u petak vlasti.

Ukupno 52 zatvorenika su puštena uslovno ili su dobili odsustvo od nekoliko dana iz zatvora otvorenog tipa Bjergvin, u blizini Bergena.

“Neki od ovih zatvorenika osuđeni su zbog nasilja, droge, ekonomskih i seksualnih krivičnih djela. Mislim da se ovo nije dogodilo nikad ranije”, izjavio je Harald Asaune, upravnik zatvora Bjergvin.

Zaposleni u norveškim državnim službama, u zemlji čiji je brzi ekonomski rast izuzetak na evropskom kontinentu, stupili su u četvrtak u štrajk, prvi put u posljednjih 28 godina, zbog neuspjeha razgovora o plaćama.

U štrajku učestvuju i zaposleni u školama, centrima za brigu o djeci i ostalim javnim institucijama.

Zaposleni u državnim službama stupili su u štrajk, prvi put u posljednjih 28 godina, zbog neuspjeha razgovora o plaćama.

Štrajk, koji je proglašen na neodređeno vrijeme, za sada je obuhvatio skoro 30.000 od blizu 600.000 zaposlenih u centralnim i lokalnim upravama, ali se očekuje da će biti proširen u slučaju da dvije strane ne postignu dogovor.

Norveški otvoreni zatvori omogućavaju zatvorenicima da se slobodno kreću u uobičajenom okruženju, pošto se pravni sistem ove zemlje fokusira na rehabilitaciju, a ne na kažnjavanje.

Osuđenici za nasilna krivična djela i osobe koje predstavljaju opasnost po društvo ne mogu služiti kazne u zatvorima otvorenog tipa, ali se ponekad i oni prebacuju u ovakve ustanove pred kraj odluženja kazne.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO