Iznenadna posjeta Hollandea Afganistanu

Iznenadna posjeta francuskog predsjednika Francoisa Hollandea Afganistanu u četvrtak donijela je neočekivanu odluku – Francuska će krajem ove godine povući većinu borbenih jedinica iz te zemlje.

Hollande je kazao kako će Francuska povući blizu 2.000, od ukupno skoro 3.300 vojnika, do kraja godine.

“Imamo simbolično prisustvo ovdje. Želimo da Francuska ostane u Afganistanu na drugačiji način nego što smo bili u prošlosti, zato što smo okončali našu misiju”, rekao je on.

Njegov afganistanski kolega Hamdi Karzai nada se nastavku prijateljstva.

Francuski predsjednik odlučio je povući svoje vojnike godinu dana ranije nego što je to planirao njegov prethodnik Nicolas Sarkozy.

“Partnerstva, koja smo potpisali s Amerikom, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Indijom, Australijom, Italijom i drugim zemljama koje učestvuju u misiji NATO-a, neće biti ni na koji način usmjerena jedno protiv drugog”, kazao je on.

Hollande je izjavio kako će povlačenje borbenih jedinica biti koordinirano s NATO-om i uz “razumijevanje” američkog predsjednika Baracka Obame.

Oni koji ostanu nastavit će obučavati afganistansku vojsku i policiju u centrima za obuku.

“Volim ideju da i žene mogu biti dio vojske i da nema razlika među nama”, kaže pripadnica francuske vojske Karmellam.

Francuski predsjednik odlučio je povući svoje vojnike godinu dana ranije nego što je to planirao njegov prethodnik Nicolas Sarkozy, te dvije godine prije povlačenja ostalih borbenih trupa NATO saveza.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO