Egipat: Muslimanska braća najavljuju pobjedu

Piše: Adnan Rondić

Muslimansko bratstvo je na konferenciji za novinare u petak navečer već proglasilo vodstvo svog kandidata Mohameda Mursija na predsjedničkim izborima u Egiptu, nakon prvih djelimičnih rezultata glasanja.

U noći između četvrtka i petka prebrojavani su glasovi iz prvog kruga, u kojem je 13 kandidata bilo u trci za nasljednika svrgnutog Hosnija Mubaraka.

Pravo glasa imalo je blizu 50 miliona Egipćana.

Konačni rezultati trebali bi biti objavljeni u nedjelju.

Ako nijedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu, drugi krug izbora bit će održan 16. i 17. juna.

Muslimanska braća su saopćila na konferenciji za novinare da njihov kandidat vodi u 236 od oko 13.000 biračkih mjesta.

“Vjerujem da naš kandidat vodi, kao što govore prve procjene”, rekao je Esam al-Erian, potpredsjednik Stranke slobode i pravde.

Drugi krug

Birališta su zatvorena u 21 sat, umjesto sat ranije, kao što je bilo planirano, kako bi što veći broj birača mogao glasati.

Kako je iz Kaira izvijestio reporter Al Jazeere Adnan Rondić, do popodnevnih sati drugog dana glasanja postotak izašlih bio je približno 50 posto, prema saopćenju državne izborne komisije.

“Taj postotak bit će sigurno veći nakon što se zbroje glasovi onih koji su na izbore izašli do kraja vremena predviđenog za ispunjavanje ove građanske dužnosti”, izvijestio je naš reporter.

Pravo glasa imao je skoro 51 milion Egipćana. Ove je izbore osiguravalo, na oko 13.000 glasačkih mjesta, oko 300.000 vojnika.

O ispravnosti izbornog procesa brinulo je oko 14.000 sudaca.

“Egipćanima su ovi izbori važni. Došli su šest mjeseci nakon parlamentarnih, na kojima je većinu glasova osvojila proislamska Stranka Slobode i pravde, odnosno Muslimanska braća”, kazao je Rondić.

“O favoritima ovih izbora bilo je mnogo riječi. Njih su četverica. Dolaze iz dvije različite ideološke sfere”, rekao je on.

Kako je izvijestio naš reporter, prva dvojica kandidata sa nove su političke scene, a želja im je jače islamsko prisustvo u javnom životu Egipta.

Četiri favorita

Muhamed Mursi kandidat je Muslimanske braće.

Biračka mu je baza južni dio Egipta, posebno među seoskim stanovništvom.

No, njegove su pristaše i vrhunski egipatski intelektualci različitih provinijencija.

Glas su mu davali i oni čije su porodice teško stradale u progonu Muslimanske braće u prošlom stoljeću.

Abdela Moneima Abola Fotouha opisuju kao umjerenijeg od Mursija, a njegovo političko djelovanje percipira se kao djelovanje turske vladajuće AK partije.

“Mnogi obrazovaniji Egipćani, skloni kompromisu između islamskih vrijednosti i onoga što se naziva zapadnom demokratijom, a koji bi voljeli vidjeti Egipat uređen po trenutnom turskom modelu, uglavnom su glasali za Abola Fotouha”, izvijestio je Rondić.

Drugi dvojac dolazi iz sekularnog miljea, sa stare političke scene, iz Mubarakovog okrilja.

Ahmed Shafiq posljednji je Mubarakov premijer, koji se na toj poziciji zadržao tek nešto više od mjesec dana.

U ovoj je grupi i Amr Moussa, nekadašnji Mubarakov šef diplomatije te lider Arapske lige (AL).

Borba za sigurnost i egzistenciju

“Pristalice njih dvojice također se mogu naći među različitim slojevima stanovništva. Jedan dio njih će svakako činiti vojni aparat, čiji pripadnici koji uživaju, zahvaljujući statusu utvrđenom u Mubarakovo vrijeme, brojne i snažne povlastice”, kazao je Rondić.

“Tu je i dio onih koji su se obrazovali i izgradili značajne karijere u državnoj administraciji, dio privatnog sektora, ali i dio stanovništva, bez obzira na obrazovanje i svjetonazor, koji nije sklon promjenama, plašeći se neizvjesnosti koje one nose. U borbi za egzistenciju ili, na prvom mjestu, sigurnost, spremni su žrtvovati dio priče o ljudskim pravima i slobodi govora.”

“Na kraju, egipatski Kopti, koji čine 10 posto stanovništva, podržavaju sekulariste, plašeći se da će u slučaju pobjede proislamskih kandidata njihova pozicija biti pogoršana.”

Kako je izvijestio naš reporter, Egipćani su zadovoljni kako su protekla ova dva dana.

Jedan stari stanovnik Kaira rekao je za Al Jazeeru da je glasanje prošlo “nestvarno mirno”.

“Bog će dati da ovako ostane i nakon što se objave rezultati”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera  


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO