Izrael nudi novac turskim žrtvama napada

'Mavi Marmara', vodeći brod humanitarne flotile za Palestinu (AP)
'Mavi Marmara', vodeći brod humanitarne flotile za Palestinu (AP)

Turski advokat u četvrtak je izjavio da je Izrael, kako bi riješio sudski proces protiv izraelske vojske, ponudio šest miliona dolara žrtvama izraelskog napada na tursku flotilu s humanitarnom pomoći koja je plovila za Pojas Gaze.

Viši izraelski dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, rekao je, međutim, da Izrael, pošto je lani naznačio da je spreman obeštetiti žrtve bez priznanja krivice, nije ponovio ponudu.

Tursko-izraelski odnosi izrazito su se pogoršali 2010. godine, kada su izraelski komandosi napali brod “Mavi Marmara” s humanitarnom pomoći, provodeći pomorsku blokadu Pojasa Gaze, i u sukobima s aktivistima ubili devet Turaka.

Ramazan Ariturk, jedan od nekoliko advokata koji zastupaju 465 žrtava i rođaka žrtava, za Reuters je rekao da mu je izraelska Vlada iznijela prijedlog preko jednog stranog ambasadora u Ankari prije nešto više od mjesec dana.

Prijedlog ‘neprihvatljiv’

Novac bi bio uplaćen jednoj jevrejskoj fondaciji u Turskoj, koja bi ga dalje distribuirala, a nakon toga bi slijedila izjava u kojoj izraelska Vlada izražava “žaljenje” zbog napada.

“Rekao sam ambasadoru kako mislim da ponuda nije primjerena ili realna, a o tom pitanju sam, također, razgovarao sa žrtvama i njihovim prijateljima i oni su, također, rekli da to ne mogu prihvatiti”, rekao je Aritruk.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova složilo se s njegovom odlukom, rekavši da ga je Izrael trebao direktno kontaktirati.

Ariturk nije želio reći nacionalnost ambasadora, niti otkriti naziv jevrejske fondacije kojoj bi se novac prebacio.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO