Tužilac traži smrtnu kaznu za Ben Alija

Ben Ali je, pod pritiskom demonstranata, pobjegao 14. januara u Saudijsku Arabiju (EPA)

Tuniski vojni tužilac zatražio je u srijedu smrtnu kaznu za bivšeg predsjednika Zinu el-Abidina Ben Alija, kojem se sudi u odsustvu zbog ubistava tokom prošlogodišnjih nemira, saopćili su zvaničnici.

Tužilac je zatražio i “najoštrije moguće kazne” za 22 Ben Alijeva saradnika kojima se, također, sudi zbog ubistva više od 20 ljudi tokom prodemokratskih protesta u januaru 2011. godine.

Protesti u Tunisu protiv vlasti i loših uvjeta života doveli su prošle godine do svrgavanja predsjednika ove zemlje.

Počelo smrću Bouazizija

Mohamed Bouazizi, dvadesetogodišnji prodavač voća iz grada Sidi Bouzida, zapalio se u znak protesta što mu je policija oduzela robu.


Ben Ali: Prvi svrgnuti lider u Arapskom proljeću

Dvije sedmice kasnije, u januaru prošle godine, Bouazizi je preminuo od posljedica povreda, a njegov očajnički potez izazvao je bijes i ogorčenje građana Tunisa, koji su masovno izašli na ulice.

Ben Ali je, pod pritiskom demonstranata, pobjegao 14. januara u Saudijsku Arabiju. On je prvi lider svrgnut u nizu protesta koji su zahvatili arapski svijet.

Revolucija u Tunisu podstakla je reformističke pokrete i u drugim zemljama sjeverne Afrike, a potom i Bliskog istoka, a uslijedio je pad režima Hosnija Mubaraka u Egiptu i Muammara Gaddafija u Libiji.

Ben Ali je već u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog pranja novca i trgovine drogom. 

Saudijska Arabija, prema navodima novih vlasti u Tunisu, za sada ignorira zahtjeve za Ben Alijevo izručenje.

Izvor: Agencije