Četiri milijarde dolara pomoći za Jemen

Saudijska Arabija i zapadne zemlje obećale četiri milijarde dolara pomoći Jemenu na samitu u Rijadu (Reuters)

Bogate donatorske zemlje, sa Saudijskom Arabijom na čelu, obavezale su se da će izdvojiti četiri milijarde dolara pomoći Jemenu kako bi pomogle ovoj zemlji u provedbi reformi i suzbijanju prijetnje Al-Kaide.

U zajedničkom upozorenju sedam humanitarnih agencija u srijedu navodi da je blizu 10 miliona Jemenaca – 44 posto ukupnog stanovništva – pothranjeno, a skoro pet miliona njih treba hitnu pomoć.

Politička nestabilnost i sukobi povećali su probleme u Jemenu, gdje je skoro pola miliona stanovnika napustilo svoje domove bježeći pred nasiljem.

‘Hrabri napori’

“Da bi se osigurala sigurnost i stabilnost Jemena, Saudijska Arabija će osigurati 3,25 milijardi dolara pomoći za razvojne projekte koji će biti dogovoreni s jemenskom stranom,” rekao je princ Saud al-Faisal, saudijski ministar vanjskih poslova.

“Jemenska vlada čini hrabre napore, ali bez pomoći svoje braće i prijatelja Jemen neće biti u stanju riješiti krizu s kojom se suočava”, dodao je Faisal.

Rijad, koji već pruža vojnu pomoć i pomoć u nafti svom osiromašenom susjedu, sazvao je zapadne zemlje i zemlje Perzijskog zaljeva da bi razmotrile kako mogu pomoći Jemenu u provedbi reformi i suzbijanju siromaštva i bezakonja.

Rast BDP-a

Jemenski ministar finansija Sakhr Ahmed al-Wajeeh novinarima je uoči konferencije rekao da Sana treba međunarodnu pomoć za rast svoje ekonomije u 2012. godini.

On je kazao da bi bio sretan i sa jednim postotkom rasta bruto društvenog proizvoda (BDP).

Jemen će vjerovatno ove godine imati budžetski manjak od 2,5 milijardi dolara, rekao je.

Al Jazeerina novinarka Jane Ferguson, koja izvještava iz Sane, kaže: “Taj novac je od ključnog značaja za Jemence, zato što se stopa pothranjenosti udvostručila od 2009. godine.”

Saudijska Arabija je zabrinuta mogućnošću da haos u Jemenu stvara bazu Al-Kaide pred njenim vratima.

Humanitarni apeli

Lokalne tržnice širom Jemena imaju dovoljno hrane, ali većina Jemenaca ne može sebi priuštiti da kupi dovoljne količine hrane kako bi prehranili svoj porodice, upozorile su humanitarne agencije.

“Jemenske porodice su na rubu opstanka i nemaju više sredstava da se suočavaju s krizom”, izjavila je direktorica za međunarodne operacije Oxfama Penny Lawrence.

“Majke izvlače svoju djecu iz škola na ulice kako bi prosila i dobila novac za goli opstanak”, kazala je Lawrence.

Jerry Farrell, direktor ogranka agencije Save the Children za Jemen, izjavio je: “Znamo da djeca uvijek najviše pate kada dođe do nestašice hrane, i ukoliko se ne poduzme hitna humanitarna akcija, Jemen će zahvatiti kriza s hranom katastrofalnih dimenzija.”

Sudeći prema procjenama Ujedinjenih naroda, trećina jemenske djece – ili blizu 267.000 – neuhranjena je.

Izvor: Al Jazeera i agencije